Vijesti 28.02.2019.

IGNORIŠU GLAS POTROŠAČA Banjaluka se samo usputno bavi cijenama komunalnih usluga

ČITANJE: 4 minute

Grad Banjaluka nije oformio Savjetodavno tijelo za pitanja potrošača, propisano zakonom, koji je, ironično, donesen još dok je gradonačelnik Igor Radojičić predsjedavao Narodnom Skupštinom RS.

Iz banjalučkog udruženja potrošača “Re akcija” naglašavaju da nadležne u Gradskoj upravi uporno podsjećaju na ovu zakonsku obavezu, ali bez uspjeha.

Savjetodavno tijelo, u kojem sjede i predstavnici potrošača, treba argumentovano da raspravlja o cijenama komunalnih usluga, predloženim poskupljenjima i njihovom uticaju na građane, na osnovu čijeg mišljenja nadležni kasnije treba da donose odluke.

Ipak, u Banjaluci je nedavno gotovo neprimjetno prošlo povećanje cijene vode.

– Sve se radi iza zatvorenih vrata. Oni na svojim sastancima donesu odredbe o poskupljenju, sve to brzo usvoji Skupština grada, tako da glas potrošača nije dovoljno istaknut u tim procesima donošenja odluka o povećanju cijena. Prvo smo imali situaciju s grijanjem i određenim izmjenama i dopunama u opštim uslovima Toplane, evo sada je bilo poskupljenje vode, a po najavama isto nam slijedi i za odvoz smeća – ističe generalni sekretar udruženja Slaviša Kajkut.

Nije isto

Podsjeća da je Zakonom o zaštiti potrošača propisano da na nivou Grada ili opštine mora biti formirano ovakvo Savjetodano tijelo.

– Mi smo slali Gradu dopise o tome, lično i preko resornog ministarstva, konstantno to spominjemo na sastancima i konferencijama na kojima učestvuju predstavnici Grada, ali nema sluha – dodaje Kajkut i precizira da u Savjetodavnom tijelu treba da sjede članovi koji su relevatni da sagledaju sve činjenice i vide da li je realno povećanje cijene komunalnih usluga u gradu.

Mada Grad ima Komisiju za korporativno upravljanje koja, između ostalog, raspravlja o komunalnim pitanjama, i koja je sastančila i o korekciji cijena vode, iz kancelarije Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH pojašnjavaju da to jednostavno nije isto.

– Za razliku od Savjetodavnog tijela, koji donosi odluke bez diskriminacije, na transparentan i objektivan način, a tiču se ekonomskih usluga, Komisija za korporativno upravljanje Grada Banjaluke nema ulogu kakvu bi trebalo imati savjetodavno tijelo i ne donosi odluke koje se tiču poskupljenja i slično – zaključili su iz ove institucije.

Kakav zakon!?

Sudeći po odgovorima koje smo dobili iz Gradske uprave, nadležni ni u budućem periodu nemaju namjeru da osnuju Savjet, a što su u obavezi po zakonu iz 2011. godine, donesenom baš za vreme Radojičićevog mandata u NSRS.

– U skladu s Odlukom o obrazovanju stalnih radnih tijela gradonačelnika, rješenjem od 2.12. 2016. je imenovana Komisija za korporativno upravljanje, u kojoj je, ispred Pokreta potrošača imenovano lice kao ravnopravan član Komisije, a koje se poziva i učestvuje u radu Komisije kada su na dnevnom redu pitanja koja se tiču potrošača, kao što su, naprimjer, cijene komunalnih usluga – kratko su odgovorili iz Gradske uprave.

Na činjenicu da Banjaluka kao najveći grad u Srpskoj godinama „ne želi da formira“ ovakvo jedno tijelo nedavno su upozorili iz prijedorskog udruženja DON.

– Savjetodavno tijelo je jedino mjesto gdje se čuje glas potrošača jer u njemu učestvuju i predstavnici Udruženja potrošača. Zašto se ne dozvoli da u ime desetina hiljada potrošača neko kaže po neku riječ, da sumira i sagleda stanje i s druge strane. Komisija za korporativno upravljanje koja postoji pri Gradskoj upravi ovim pitanjima se bavi usputno; oni su samo uključili jednog predstavnika potrošača, dok Savjetodavno tijelo ima mnogo važniju ulogu. Argumenti predstavnika potrošača se tu izuzetno uvažavaju – rekla je Murisa Marić.

Dodaje da nije poenta u glasanju i preglasavanju, već da se postigne konsenzus. Napomenula je i da su u prijedorskom Savjetu aktivno pregovarali oko određenih poskupljenja u gradu, analizirali dobit, naplativost usluga, te da je kao krajnji prijedlog ipak otišla daleko manja cifra od one koju su tražila preduzeća.

Bijeljina i Prijedor

Iz institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača RS ističu da, prema njihovim informacijama, samo Bijeljina i Prijedor, zahvaljujući upravo aktivnostima udruženja  potrošača koja djeluju na tim područjima, imaju formirana savjetodavna tijela.

Na taj način, kažu, učestvuju i djeluju na rad i donošenje odluka lokalnih preduzeća, koji se potom reflektuju direktno na ekonomske interese potrošača.

(Srpskainfo)