Sport 26.09.2018.

IGOKEA: Ne igramo ligu BiH

ČITANJE: 2 minute

Vicešampion BiH zbog učešća u ABA ligi neće učestvovati u ligaškom dijelu prvenstva BiH za koje još nije poznato kada zvanično počinje.

Posljednja informacija je da bi bh. prvenstvo trebalo da počne 13. oktobra, a konačna odluka bi trebalo da bude poznata u narednim danima jer treba da zasjeda Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, objavile su “Nezavisne novine”.

U javnost je procurila informacija da postoji odluka da “igosi” moraju igrati domaće takmičenje, međutim ona je stavljena van snage s obzirom na to da nikada nije bila ni validna.

“Odluka koja je dospjela u medije da Igokea igra bh. ligu nikada nije ozvaničena od strane UO. Tako je ona na posljednjoj sjednici (30. avgust) povučena i sada treba vidjeti ko je istu navodno i donio. Da li će igrati ili neće, biće govora na narednom sastanku. Igokea je u jednom trenutku možda bila spremna da igra, ali s obzirom na to da se sve odužilo i da se u Savezu uvijek čeka zadnji minut te da ove sedmice počinje ABA liga, više nije za tu soluciju”, kaže izvor “Nezavisnih” blizak Košarkaškom savezu BiH, u kojem vlada podijeljeno mišljenje povodom (ne)igranja višestrukog prvaka BiH u domaćem šampionatu.

Iz redova aktuelnog viceprvaka BiH i godinama jedinog bh. učesnika u ABA ligi potvrdili su da će i u novoj sezoni učestvovati samo u najkvalitetnijem regionalnom takmičenju.

“Definitivno je da nećemo igrati bh. ligu i tu nema šta mnogo komentarisati. Postojala je neka opcija da nastupimo sa mladim igračima, ali klub je odlučio da odustane od toga. U KS BiH sada je neko buđenje, žele nešto napraviti ‘pametno’ i nametnuti nekome nešto, a dok se košarka igrala, oni su spavali. Treba da se prilagode situaciji koja je na sceni i da promijene pravila”, jasan je bio sportski direktor Igokee Pavle Ćorović.

(mondo)