Sport 28.05.2020.

Igokea poslala prijavu za Ligu šampiona

ČITANJE: 2 minute

Rukovodstvo Igokee poslalo je prijavu za nastup u FIBA Ligi šampiona iduće sezone, nekoliko dana prije isteka roka za podnošenje aplikacija koji ističe 5. juna.

Ekipa iz Aleksandrovca šampion je BiH za sezonu 2019/20. jer je u trenutku prekida držala prvo mjesto na tabeli, a do kraja takmičenja trebalo je da bude odigrano jedno kolo, a potom Liga za prvaka kao i plej-of mada su stvari bile više nego jasne. Biće to drugi pokušaj “igosa” da se domognu grupne faze, a u prvom, 2016. godine, stali su na prvoj stepenici i Mornar je bio bolji u dvomeču. Nakon te eliminacije stekli su pravo nastupa u FIBA Evropa kupu, ali su odustali zbog nekoliko razloga, a jedan od njih bio je učešće ekipa iz takozvanog Kosova. Pred sezonu 2017/18. odbili su nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Navodno, FIBA je poslala ponude Partizanu, Budućnosti i Cedevita Olimpiji za nastup, ali se ovi klubovi još nisu izjasnili o tome.

Kada je u pitanju iduća sezona, još nisu poznati svi učesnici kao ni tačan broj kvalifikacionih rundi te po kom sistemu će biti žrebanje klubova. Za sada u kvalifikacionoj grupi trebalo bi da se nađu San Pablo Bugos (Španija), Nižnji Novgorod (Rusija), Balkan Botevgrad (Bugarska), Anvil (Poljska), Priština (takozvano Kosovo), Mons (Belgija), Baken Bers (Danska), Klosternojburg (Austrija), Boras (Švedska), Keravnos (Kipar), Neptunas (Litvanija), Ventspils (Letonija), Cmoki (Bjelorusija), Slaon Vilpas (Finska), Frajburg Olimpik (Švajcarska), Dnjipro (Ukrajina), Inter Bratislava (Slovačka), MZT Skoplje (Makedonija), Zijelona Gora (Poljska), Falko (Mađarska), Sporting (Portugalija), Oradea (Rumunija), Hamers (Luksemburg) i Kalev (Estonija), a samo je Ventspils potvrdio učešće. Mjesta ima još za po jedan klub iz Njemačke, Crne Gore, Velike Britanije, Slovenije i Gruzije, dok Češka može da ima dva predstavnika. Iako su ovi klubovi poslali prijave, nije garantovano da će biti među ekipama koje će zaigrati u kvalifikacijama.

Pozivnice za direktan nastup poslate su Bilbaou (Španija), AEK-u, Peristeriju (Grčka), Dižonu (Francuska), Darušafaki (Turska), Dinamo Sasariju, Brindiziju, Fortitudo Bolonji (Italija), Nimburku (Češka), Ostendeu (Belgija), Ritasu (Litvanija) i Vef Rigi (Letonija), a Bilbao, Darušafaka i Ritas su potvrdili učešće, dok je Fortitudo posljednji tim koji je dao saglasnost. Ostala su još po dva mjesta za klubove iz Španije, Francuske, Njemačke, Turske i Izraela, kao i po jedno za predstavnike Grčke i Rusije.

Evrokup

Prve nastupe na evrosceni Igokea je imala početkom ovog vijeka u nekadašnjem Kupu Radivoja Koraća, zatim u Kupu Rajmonda Saporte i Čelendž kupu. Poslije toga odigrala je jednu sezonu u Evropi, a bilo je to 2013/14, kada je nastupala u Evrokupu. U grupi sa Karšijakom, Hapoel Jerusalimom, Asesoftom, Lukoilom i Himkijem upisala je tri pobjede i sedam poraza.

(Glas Srpske)