Vijesti 22.12.2017.

Igor Crnadak uručio diplomatski pasoš Snježani Gajić

ČITANJE: 2 minute

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH uručio je na novogodišnjem prijemu za novinare u Banjaluci diplomatski pasoš Snježani Gajić, majci Milane Gajić, koja boluje od laforine bolesti.

Pored Milanine Majke, diplomatski pasoš dobila je i Sara Petković, koja se brine o Milani i pomaže u promovisanju traženja lijeka za ovu tešku bolest.

Gajićeva je zahvalila na dobijanju pasoša i dodala da očekuje da će naredne godine biti pronađen lijek za ovu bolest.

Crnadak je rekao da ministar ima diskreciono pravo da dodijeli diplomatske pasoše i mimo Pravilnika, ali da mu je bila želja da pasoše dodijeli na način da postignu širi društveni efekt.

Narednih dana, Crnadak će podijeliti diplomatske pasoše i fudbaleru Juventusa Miralemu Pjaniću i reprezentativcu BiH, koji će narednih dana organizovati humanitarnu večeru na kojoj će biti i drugi igrači proslavljenog italijanskog tima. Takođe, diplomatski pasoš će dobiti i Tijana Bošković, koja je proglašena najodbojkašicom Evrope.

Govoreći o rezultatima rada, dodao je da su dva prioriteta Ministarstva spoljnih poslova BiH u protekloj godini bili evropske integracije i regionalna saradnja, te da će to biti i u narednom periodu.

Najavio je da će uskoro Predsjedništvu BiH biti upućen Nacrt zakona o spoljnim poslovima, a da će uskoro svjetlo dana ugledati i Strategija o spoljnim poslovima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o činjenici da je Predsjedništvo BiH juče bilo suzdržano u vezi sa rezolucijom u Ujedinjenim nacijama kojom je osuđena odluka SAD-a da premjesti Ambasadu iz Tel Aviva u Izrael, Crnadak je rekao da je principijelan stav Predsjedništva BiH da bude uzdržano kad nema konsenzusa, ali da je indikativno da su Srbija i Rusija glasali za rezoluciju.

Komentarišući nedavni susret sa Vesom Mičelom, novim pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu, Crnadak je rekao da se pokazalo da će administracija Donalda Trampa voditi istu politiku kao i do sada, i da će odnos prema Dejtonskom sporazumu neće mijenjati.

(Nezavisne)