Politika 23.01.2023.

Igor Stojanović će biti kandidat za potpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija je ranije potvrdila kandidature Refika Lende (SDA) i Lidije Bradare (HDZ) za predsjednika i potpredsjednika FBiH, a uskoro bi na ovjeru trebalo da dobiju i kandidaturu Igora Stojanovića (SDP).

Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda 17. januara predloženi su kandidati klubova Bošnjaka i Hrvata, čije je kandidature ovjerio CIK. Ali, unutar srpskog kluba, u kojem je i omjer stranačke zastupljenosti izbalansiraniji, u tom trenutku nije postojao dogovor.

Rok za predlaganje kandidata ističe krajem mjeseca. Klub Srba je odlučio da SDP da ime kandidata za potpredsjednika iz srpskog naroda pa je Predsjedništvo kantonalnog SDP-a donijelo odluku da to bude Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH, piše Klix.

Prijedlog će biti dalje upućen u proceduru. Potrebno je da kandidature bude ovjerena i u CIK-u, zatim da Parlament FBiH potvrdi imenovanje predsjednika i potpredsjednika entiteta.

Naredna sjednica Doma naroda će biti održana u petak, 27. januara, ali još nije utvrđen dnevni red. Predstavnički dom bi nakon toga trebalo da potvrdi imena, ali kolegijum još nije razmatrao datum sjednice.

Igor Stojanović je nakon prošlogodišnjih izbora ponovo izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo odakle je delegiran u Parlament FBiH. On je i predsjednik Kluba Srba u Domu naroda. Ranije je bio vijećnik u opštini Centar i Gradskom vijeću Sarajevo. Magistar je ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi.