Sport 31.03.2016.

Igra pod mjehurom stigla i u RS: Fudbal u kojem rezultat nije bitan!

ČITANJE: 4 minute
bubble-football
Banjaluka, najveći grad RS, odnedavno je postala bogatija za još jedan sport, “bubble football” ili fudbal pod mjehurom, koji je specifičan po tome što većinu učesnika rezultat uopšte ne interesuje!

U ovom sportu igrači koriste standardnu fudbalsku opremu, nadograđenu velikom loptom ispunjenom vazduhom, koja se nalazi od pojasa do glave, dok unutrašnjost lopte čine tregeri koji dodatno štite osobu.

– Sama igra slična je originalnom fudbalu. Razlika je u otežanom kretanju zbog same prirode sportske opreme, a i kontakt igra prilično je drugačija. Mečeve uglavnom igraju ekipe sa pet članova, što nije obavezno, te se može prilagoditi bilo kojem broju igrača. Utakmice traju 45 minuta, i to tri puta po 15 minuta – kaže Ozren Janjić, koji je s bratom Vedranom ovu igru donio u grad na Vrbasu.

On dalje navodi da je još jedna razlika u odnosu na klasični fudbal nepostojanje golmana, ali i način izvođenja početnog udarca.

– On se izvodi sa centra u stilu vaterpola. Igrači se na znak sudije zalijeću s jednog kraja terena, pokušavaju da stignu do lopte prije protivnika, a u većini slučajeva loptu niko ne dirne nego svi završe na podu nakon udaraca. Do povrede teško može da dođe, jer vas balon štiti. Međutim, oprez i zagrijavanje prije utakmice svakako se svima preporučuju – navodi sagovornik Pressa i dodaje da se ovaj sport najčešće igra u zatvorenom prostoru ili na uređenoj travi.

Ulogu sudije trenutno su na sebe preuzeli Ozren i Vedran, ali ističu da to nije pretjerano zahtjevno, jer “bubble football” nema pretjerano mnogo pravila.

– U ovoj igri nema auta, kao ni kornera, a jedino kad se da gol lopta se stavi na sredinu terena i obje ekipe trče po nju. Igra je usmjerena na zabavu, tako da nije rijetkost i da se ekipe prije utakmice dogovaraju i prave neka svoja pravila – prepričava za naš list Ozren.

Ideja s Jutjuba

Naš sagovornik navodi da bi, ukoliko ova igra naiđe na veću zainteresovanost, napravili ligu u kojoj bi učestvovale osnovne škole.

– Naravno, za to bismo prethodno morali da obezbijedimo saglasnost direktora škola, ali i da pronađemo sponzore, koji bi bili zainteresovani da podrže takvu ligu. Pred nama je period koji primarno planiramo da posvetimo promociji ovog sporta i potrudimo se da što više ljudi čuje za nas. Planiramo da uskoro prošetamo tržnim centrima obučeni u “bubble football” opremu kako bismo privukli pažnju sugrađana. Na ljeto bismo više bili napolju, napravili bismo turu kroz Gospodsku ulicu, parkove i slična mjesta – kaže Ozren, dodajući da je ova igra odličan izbor za firme koje žele da organizuju druženja s radnicima.

Njegov brat Vedran kaže da su ideju za ulaganje u ovaj vid zabave dobili gledanjem video-klipova na Jutjubu.

– Okupljeni u kući kod jednog prijatelja, gledali smo video-klipove, uglavnom zabavne, pa nas je Jutjub doveo i do za nas dotad nepoznate i neobične igre. Vidio sam ljude obučene u balone kojima je jedini cilj da sruše protivnika. Igra mi se svidjela, te sam predložio bratu da uložimo novac u nešto što bi bilo novo u našem gradu, a ni nama svakako ne bi bilo dosadno u ovakvom poslu – kaže Vedran.

On dodaje da je, nakon što su prijatelji oduševljeno reagovali na ovu zamisao, ispitao tržište. Shvativši da u blizini nema ništa slično, ideju je i realizovao. Iako je ovaj specifični fudbal tek stigao u Republiku Srpsku, braća Janjići ne planiraju da sve ostane samo na zabavi, već se nadaju da će ovaj sport, po uzoru na druge zemlje, prije svega Australiju i Veliku Britaniju, i kod nas imati svoju ligu.

Vrhunac u Engleskoj

“Bubble football” se na početku igrao isključivo rekreativno. Kompanije su iznajmljivale opremu kako bi zabavile radnike na kolektivnim slobodnim danima, a istu namjenu imao je i za rođendane, momačke večeri i slične povode. Međutim, sada već postoje i zvanična takmičenja, te je sve podignuto na mnogo profesionalniji nivo.

Ovaj sport je nastao kao dio televizijskog programa u Norveškoj. Idejni tvorci su Henrik Elvestad i Johan Golden, a taj vid zabave premijerno je prikazan u njihovoj TV emisiji “Zlatni gol”. Igri je bilo potrebno vremena da dođe do Velike Britanije, a kada je britanski preduzetnik Li Mozli pokušao da je popularizuje u svojoj državi, investitori su ga odbili, ističući da ovakva aktivnost nema nikakvu budućnost. Međutim, Mozli nije odustao, ideju je samostalno finansirao, što se ubrzo pokazalo odličnom investicijom, jer je ovaj vid zabave postao omiljen na Ostrvu, posebno u Engleskoj.

“Bubble football” je 2014. svoj put našao i do SAD, gdje danas više kompanija ulaže u proizvodnju vazdušnih mjehura, neophodnih za ovu igru. Prednjače kompanije kao što su “Bouncer Ball”, “BubbleBall”, “Knockerball” i druge. Postoji i Nacionalno udruženje “Bubble Soccer”. Igra je stigla i do Novog Zelanda.

(Press)