Magazin 11.05.2016.

Igrajući se sa djedom i bakom djeca postaju sve kreativnija

ČITANJE: 3 minute
BAKA UNUCI
Neraskidiva ljubav – kroz igru s unucima stvara se posebna emocionalna veza pa dijete zadovoljava svoju potrebu za pripadanjem i ljubavlju, tvrde stručnjaci.

Ako ste bliski sa svojim unucima, važan ste izvor emocionalne podrške u teškim trenucima. Gledano iz dječje perspektive, za njih je odnos s bakama i djedovima jedna posebna vrsta bliskosti, koje će se većina sjećati i kad budu puno stariji.

– Djeca vole slušati priče koje bake i djedovi pričaju, priče o porodičnoj istoriji, o tome kakvi su bili njihovi roditelji kad su bili djeca i kako se nekad živjelo. Bez roditeljske odgovornosti, ali i s više životnog iskustva, djedovi i bake drugačije, obično opuštenije, ulaze u odnose sa svojim unucima – kaže psiholog Natalija Stanković.

Upravo zbog različitosti odnosa možete uticati na razvoj svoje unučadi i pomoći im da se bolje razvijaju te im se posvetiti na kvalitetan način.

– Svakodnevnim zajedničkim aktivnostima, kao što su čitanje priča, slikovnica, igranje društvenih igara, igrama mozgalicama i igrama asocijacije te malim igrokazima, dijete stiče širok spektar interesa i razvija misaone sposobnosti u najranijoj dobi. Naravno, tu se stvara i posebna emocionalna veza pa dijete zadovoljava svoju potrebu za pripadanjem i ljubavlju, a to je od presudne važnosti za njegov cjelokupan razvoj – savjet je vaspitačice Dijane Mamule.

Uključite li unuke u svakodnevne aktivnosti, postaće kreativniji. Zajedničke kulinarske radionice, uređivanje bašte, te briga za biljke i životinje pomažu djeci u razvoju, kaže Mamula.

Pedagog i psihoterapeut Ivana Grabar upozorava da, iako je u današnje vrijeme djecu teško zainteresovati za neke aktivnosti, uporni baka i djed mogu puno pomoći sebi i djetetu u uspostavljanju nove zdrave životne navike ili vještine. Ne smijemo zapostaviti ni zaboraviti važnost kretanja za djecu, naročito predškolske dobi.

– Igre na vazduhu, trčanje, planinarenje, posjet špiljama, jezeru ili selu ili kontakt s prirodom od presudne su važnosti za zdrav razvoj djeteta – savjetuje Mamula.

Odlaskom u muzej ili na izložbu, razna kulturna događanja, koncerte i predstave, dijete upija nove informacije i širi svoje spoznaje.

– Tako se stiče preduvjet za cjelokupan rast i razvoj te zdravo odrastanje, kako tijela, tako i uma, te čvrst temelj za kvalitetan intelektualni razvoj. Zbog svega navedenog, uticaj baka i djedova na djetetov razvoj je neprocjenjiv – kaže Mamula.

A psihoterapeut Grabar dodaje da je za bake i djedove druženje sa djecom na kvalitetan način pravi melem.

– Igranje šaha, brze šetnje, vježbe razgibavanja… To nisu naporne vježbice, a pomažu da se baka i djed osjećaju uključeni u odgoj djeteta.

Baka je ime za ljubav, a ne starost Biti baka i djed ne znači da ste stari, nego je to nova uloga koja pokazuje koliko ste voljeni i poštovani. Kad kažete da ste baka i djed, znači da imate korijene u prošlosti, ali i uticaj na budućnost.

Nema brige, vlada samo zabava Gotovo polovina djece smatra da su djedovi i bake zabavniji od roditelja. To je zato što i jedni i drugi mogu bezbrižno uživati u životu, za razliku od onih u srednjoj dobi koje more ozbiljnije brige, pokazala je britanska studija.

I u vama mogu pronaći uzor Iako djeca o životu najviše uče od roditelja, imajte na umu da i vas pažljivo promatraju. Zato pazite da im budete dobar model za ono što želite da vaši unuci postanu.

 

(24 sata.hr)