Vijesti 28.05.2019.

ILIĆ: Kontaminirano zemljište u “Incelu” moraće se ukloniti i uništiti

ČITANJE: 2 minute

Ekološki inspektor će morati da naloži da se zemljište kontaminirano piralenom ukloni i uništi u skladu sa zakonom.

Rekao je ovo za ATV Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

“Zakon je jasan, to čini nadležna institucija za tu vrstu otpada – ali mi nemamo takvu instituciju, pa bi to moralo da se izveze u Njemačku, koja ima postrojenja za uništenje ovog izuzetno toksičnog ulja”, istakao je Ilić.

Ističe da nema mjesta panici za ljude koji rade u krugu bivšeg banjalučkog giganta, kao ni za one koji žive u okolini, jer stepen kontaminacije tek treba da bude utvrđen.

“Uzeli smo osam uzoraka zemljišta koji su pokazali visoke koncentracije polihlorovanih bifenila, ali i nekih drugih teških metala. Po nalogu grada Banjaluka, ekološki inspektor je izašao na teren i počeo kontrolu privrednih subjekata koji se nalaze na toj lokaciji, i danas je izuzeto šest uzoraka zemljišta koji će biti analizirani da se utvrdi da li u njima postoje koncentracije zagađujućih materija”, izjavio je Ilić.

On kaže da će se uraditi dodatna analiza zemljišta koje koriste sva pravna lica u Incelu, da se vidi koliko je zagađenje prodrlo u samu zemlju, tj. da li je došlo do podzemnih voda.

“Prve rezultate imamo – ali riječ je o lokacijama koje su već bile ozbiljno kontaminirane, i tu se radi o visokim vrijednostima. Sada će se testiranja raditi na širem području, da se utvrdi stvarno stanje na cijeloj poslovnoj zoni i okolini. Najmanje do 10 dana je potrebno da se urade kompletne analize”, dodao je Ilić.

Piralen je komercijalni naziv za taj tip transformatorskog ulja koje je dugo korišteno u industriji šitom svijeta, a sami uzorak u zemljištu je piralen koji je iscurio ili prosut, ili je došao tu zahvaljujući nedavnom požaru.

“U zemljištu je pronađeno više sintetisanih materija, ali piralen je daleko najopasniji od svih. Pripada grupi perzistentnih organskih zagađujućih materija, sam naziv kaže – riječ je o dugotrajnim materijama koje se ne mogu razložiti, i priroda im ništa ne može. Uništavaju se na visokim temperaturama, a zabranjen je Stokholmskom konvencijom 2001. godine”, istakao je Ilić.

“Piralen je ostao u skladištima, nije uklonjen, nije uništen i treba tražiti odgovornost svih pravnih lica zašto se to nije desilo. Zakon o zaštiti životne sredine je jasan – zagađivač plaća, dakle vlasnik piralena, tj. opasne materije, dužan je da je zbrine i da je uništi, rekao je Ilić.

(ATV)