Politika 13.04.2021.

Ilić o usvajanju budžeta: Ukoliko Stanivuković ne prihvati amandmane, izglasaće ih skupštinska većina

ČITANJE: 3 minute

Ukoliko gradonačelnik ne prihvati uložene amandmane na prijedlog gradskog budžeta, Skupština grada će se o svima njima pojedinačno izjasniti i na kraju, vjerujem, izglasati budžet, poruka je Mladena Ilića, predsjednika Skupštine grada Banja Luka pred sutrašnju vanrednu sjednicu.

“Skupštinska većina ima mogućnost, a vjerujem da će tako i biti, da izglasa svoje amandmane, ukoliko ih gradonačelnik ne prihvati, da izglasa i budžet i na taj način da zaokruži priču oko budžeta. Smatram da je on u ovom trenutku previše optimističan, jer je Gradska uprava računala mnogo veće prihode u određenim stavkama od onih koje je realno očekivati, a to može prouzrokovati problem sa funkcionisanjem Grada. Iz tog razloga smatram da bi se ovogodišnji rebalans, umjesto dosadašnjeg uobičajnog perioda krajem godine, mogao očekivati znatno ranije”, ističe Ilić.

Ilić je u razgovoru za Banjaluka.net rekao da je ubjeđenja da će sutrašnja sjednica proteći u demokratskom duhu, te rezultirati usvajanjem budžeta, kojim bi se grad našao pred izlaznim vratima blokade u kojoj se trenutno nalazi.

“Istinski vjerujem da će sutrašnja sjednica ići u tom smjeru, ali vremenom smo pokazali da je parlament relativno nepredvidiv. S te strane ne bih volio da demantujem sam sebe, ali vjerujem iskreno da ćemo usvojiti budžet, da će amandmani biti njegov sastavni dio, te da će se na taj način otkočiti određene stvari koje imamo priliku da vidimo da, ovdje u Banjaluci najbolje i ne funkcionišu”, smatra Ilić.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju i različita tumačenja pravnih aspekata, koje su u proteklom period doprinijeli obustavljanju platnih transakcija, a samim tim i privremeni prestanak redovnih isplata iz gradskog budžeta, Ilić ističe da je takav scenario nastupio isključivo zbog samovolje Gradske uprave i gradonačelnika.

“Mi smo tražili mišljenje Ministarstva finansija, zbog eventualne situacije u koju možemo ući neusvajanjem budžeta. Njih stav je bio jasan, da Banjaluka može nastaviti da funkcioniše do kraja juna, kako je to radila i prethodnih mjeseci u ovoj godini. Opet, sa druge strane smo imali priliku da vidimo da Gradska uprava nije imala ambiciju da vrši bilo kakve transakcije u Gradu i mnoge druge nelogičnosti, ali vjerujem da će sutra doći kraj tome, ukoliko se budžet usvoji, a ja vjerujem da hoće. U tom slučaju, već u četvrtak će moći da se vrše sve te transakcije”, naglasio je Ilić.

Do sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, na kojem bi bilo riječi o spornim amandmanima i usvajanju budžeta, uprkos zahtjevima koji su pristizali od predstavnika skuštinske većine, kako tvrdi Ilić, ipak nije došlo.

“Nažalost, do sastanka nije došlo. Uputili smo zahtjeve, međutim do danas nismo dobili pozive. Danas ja stigao poziv odbornicima da se takav sastanak održi danas, međutim poziv je usljedio u vremenskom periodu kada je već postalo nemoguće da se šefovi klubova, zbog ranije preuzetih obaveza organizuju. O amandmanima, ali i budžetu raspravljaće se na sutrašnjoj sjednici”, zaključuje Ilić.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj će biti razmatran gradski budžet zakazana je za sutra, 14. aprila u 14.00 časova.

(Nevena Stanojević)