IMA KUPALIŠTA, NEMA PLAŽU Oprema i zagađena voda kvare ugođaj kupačima

Banjaluka ljeti živi uz svoje rijeke i rashlađenje od vrućina traži uz obale Vrbasa ili Vrbanje, ali ovaj grad se ne može pohvaliti da bilo koja od tih lokacija ima status plaže.

Ta činjenica ne sprečava brojne građane, ali i putnike namjernike koji se u ljetnjim mjesecima zateknu u gradu, da spas od vrućina pronađu na obalama rijeka. Ipak oni smatraju da je šteta što Banjaluka nema bar jednu gradsku plažu.

– Turistički potencijal Vrbasa je ogroman i šteta je što, pored raftinga, grad ne može posjetiocima da ponudi kao još jednu alternativu za odmor i relaksaciju, a to je da odu na neku od plaža uz tu rijeku. To ne bi dobro došlo samo posjetiocima već i Banjalučanima koji bi, pored bazena, mogli uživati na plažama, koje bi bila opremljene svime što je potrebno – rekla je Biljanja Đ.

U Gradskoj upravi su potvrdili da na prostoru grada nema nijedna registrovana plaža jer, na većini od poznatih lokacija pored rijeka, nije ispunjen uslov koji se odnosi na kvalitet vode. Na ostalim lokacijama nisu ispunjeni tehnički uslovi za registraciju kupališta.

– Postoje lokacije uz obale rijeka na kojima se građani okupljaju u ljetnim mesecima u potrazi za osvježenjem i dnevnim odmorom, a nerijetko ova mjesta služe i za sportsko-rekreativnu aktivnost. Najviše takvih lokacija se nalazi na obalama Vrbasa i te lokacije su najvažnija mjesta ove vrste u gradu – rekli su u Gradskoj upravi i dodali da su na pojedinim mjestima za potrebe građana izgrađena određena infrastruktura.

Objasnili su da se najveća „plaža“ nalazi na desnoj obali Vrbasa, nizvodno od Zelenog mosta, koja se zove Kraj.

– Na toj lokaciji su za potrebe posjetilaca postavljeni tuševi i slavine sa pitkom vodom, kao i pokretne kabine ekološkog toaleta, a organizovana je i spasilačka služba. U neposrednoj blizini se nalaze odbojkaško, košarkaško i dječje igralište, što dodatno upotpunjuje sadržaj ovog rekreativnog i prostora za odmor i dokolicu – naveli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da postoji još nekoliko mjesta duž obala Vrbasa koja predstavljaju atraktivan prostor za sugrađane koji uživaju u boravku pored rijeke.

– Jedno od tih mjesta je i prostor Abacije, na desnoj obali Vrbasa, nizvodno od “plaže” Kraj, zatim prostor Sitari na desnoj obali Vrbasa, prostor nekadašnje šljunkare poznat pod imenom Plaža Stanarević u Karanovcu, kao i  prostor “plaže” Zelena, takođe na desnoj obali rijeke Vrbas ispod dvorane Obilićevo, koja slično „plaži“ kod Zelenog mosta, osim ugodnog boravka u hladovini pored rijeke, pruža i mogućnost sportsko-rekreativnih aktivnosti i zabave na košarkaškom i odbojkaškom igralištu na pijesku – naveli su u Gradskoj upravi.

U Desnoj Novoseliji, u ulici Kragujevačkih i kraljevačkih žrtava uz restoran Slap, postoji dio obale Vrbasa koji je, zbog dubine rijeke na tom mjestu, privlačan ne samo plivačima već i ljubiteljima skokova u vodu, koji su za tu svrhu podigli i malu skakaonicu.

Na rijeci Vrbanji najpoznatije lokacije su Zeleni vir, ušće potoka Rebrovac u Vrbanju, plaža za invalide kod Žutog mosta, Medeno polje i ušće Vrbanje u rijeku Vrbas.

U Gradskoj upravi su rekli da veliki broj izletnika posjećuje i lokacije duž obala rijeke Krupe u Krupi na Vrbasu, a najčešće je to prostor oko slapova na mlinovima, oko ušća rijeke Krupe u Vrbas i na samom izvoru rijeke Krupe.

– Može se reći da prostor na obali rijeke Krupe predstavlja dio turističke ponude o čemu govori i postojanje kampa na ušću koji pruža mogućnosti smještaja značajnog broja posjetilaca, ljubitelja prirode i sportova na vodi kao što su kajak, kanu i rafting –kazali su u Gradu.

Napomenuli su da ne treba zaboraviti ni “plažu” na rijeci Suturliji, koju takođe posjećuje zapažen broj sugrađana.

Plan za uređenje obale Vrbasa

Da li će se ta situacija u narednom periodu promijeniti pokazaće vrijeme, ali bar na papiru postoji plan ulaganja koji predviđa uređenje obale Vrbasa kako bi ona bila dostupnija svima koji to žele.

Strategija razvoj grada predviđa da se do kraja iduće godine uradi projekat uređenja obale Vrbasa u užem urbanom području grada, koji predviđa, između ostalog, izgradnju šetališta, plaža i sličnog sadržaja.

– Do kraja 2021. bi trebalo početi uređenje obale Vrbasa sa ciljem da se do 2023. obezbijedi veća pristupačnost rijeci Vrbas i njenim obalama za rekreativne i turističke svrhe – navedeno je u Strategiji.

Procijenjena vrijednost tog projekta je  325.000 KM, s tim da je planirano da 80 odsto novca bude uloženo kroz budžet grada, a preostalih 20 kroz ostale izvore finansiranja.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a