IMA KUPALIŠTA, NEMA PLAŽU Oprema i zagađena voda kvare ugođaj kupačima

Banjaluka ljeti živi uz svoje rijeke i rashlađenje od vrućina traži uz obale Vrbasa ili Vrbanje, ali ovaj grad se ne može pohvaliti da bilo koja od tih lokacija ima status plaže.

Ta činjenica ne sprečava brojne građane, ali i putnike namjernike koji se u ljetnjim mjesecima zateknu u gradu, da spas od vrućina pronađu na obalama rijeka. Ipak oni smatraju da je šteta što Banjaluka nema bar jednu gradsku plažu.

– Turistički potencijal Vrbasa je ogroman i šteta je što, pored raftinga, grad ne može posjetiocima da ponudi kao još jednu alternativu za odmor i relaksaciju, a to je da odu na neku od plaža uz tu rijeku. To ne bi dobro došlo samo posjetiocima već i Banjalučanima koji bi, pored bazena, mogli uživati na plažama, koje bi bila opremljene svime što je potrebno – rekla je Biljanja Đ.

U Gradskoj upravi su potvrdili da na prostoru grada nema nijedna registrovana plaža jer, na većini od poznatih lokacija pored rijeka, nije ispunjen uslov koji se odnosi na kvalitet vode. Na ostalim lokacijama nisu ispunjeni tehnički uslovi za registraciju kupališta.

– Postoje lokacije uz obale rijeka na kojima se građani okupljaju u ljetnim mesecima u potrazi za osvježenjem i dnevnim odmorom, a nerijetko ova mjesta služe i za sportsko-rekreativnu aktivnost. Najviše takvih lokacija se nalazi na obalama Vrbasa i te lokacije su najvažnija mjesta ove vrste u gradu – rekli su u Gradskoj upravi i dodali da su na pojedinim mjestima za potrebe građana izgrađena određena infrastruktura.

Objasnili su da se najveća „plaža“ nalazi na desnoj obali Vrbasa, nizvodno od Zelenog mosta, koja se zove Kraj.

– Na toj lokaciji su za potrebe posjetilaca postavljeni tuševi i slavine sa pitkom vodom, kao i pokretne kabine ekološkog toaleta, a organizovana je i spasilačka služba. U neposrednoj blizini se nalaze odbojkaško, košarkaško i dječje igralište, što dodatno upotpunjuje sadržaj ovog rekreativnog i prostora za odmor i dokolicu – naveli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da postoji još nekoliko mjesta duž obala Vrbasa koja predstavljaju atraktivan prostor za sugrađane koji uživaju u boravku pored rijeke.

– Jedno od tih mjesta je i prostor Abacije, na desnoj obali Vrbasa, nizvodno od “plaže” Kraj, zatim prostor Sitari na desnoj obali Vrbasa, prostor nekadašnje šljunkare poznat pod imenom Plaža Stanarević u Karanovcu, kao i  prostor “plaže” Zelena, takođe na desnoj obali rijeke Vrbas ispod dvorane Obilićevo, koja slično „plaži“ kod Zelenog mosta, osim ugodnog boravka u hladovini pored rijeke, pruža i mogućnost sportsko-rekreativnih aktivnosti i zabave na košarkaškom i odbojkaškom igralištu na pijesku – naveli su u Gradskoj upravi.

U Desnoj Novoseliji, u ulici Kragujevačkih i kraljevačkih žrtava uz restoran Slap, postoji dio obale Vrbasa koji je, zbog dubine rijeke na tom mjestu, privlačan ne samo plivačima već i ljubiteljima skokova u vodu, koji su za tu svrhu podigli i malu skakaonicu.

Na rijeci Vrbanji najpoznatije lokacije su Zeleni vir, ušće potoka Rebrovac u Vrbanju, plaža za invalide kod Žutog mosta, Medeno polje i ušće Vrbanje u rijeku Vrbas.

U Gradskoj upravi su rekli da veliki broj izletnika posjećuje i lokacije duž obala rijeke Krupe u Krupi na Vrbasu, a najčešće je to prostor oko slapova na mlinovima, oko ušća rijeke Krupe u Vrbas i na samom izvoru rijeke Krupe.

– Može se reći da prostor na obali rijeke Krupe predstavlja dio turističke ponude o čemu govori i postojanje kampa na ušću koji pruža mogućnosti smještaja značajnog broja posjetilaca, ljubitelja prirode i sportova na vodi kao što su kajak, kanu i rafting –kazali su u Gradu.

Napomenuli su da ne treba zaboraviti ni “plažu” na rijeci Suturliji, koju takođe posjećuje zapažen broj sugrađana.

Plan za uređenje obale Vrbasa

Da li će se ta situacija u narednom periodu promijeniti pokazaće vrijeme, ali bar na papiru postoji plan ulaganja koji predviđa uređenje obale Vrbasa kako bi ona bila dostupnija svima koji to žele.

Strategija razvoj grada predviđa da se do kraja iduće godine uradi projekat uređenja obale Vrbasa u užem urbanom području grada, koji predviđa, između ostalog, izgradnju šetališta, plaža i sličnog sadržaja.

– Do kraja 2021. bi trebalo početi uređenje obale Vrbasa sa ciljem da se do 2023. obezbijedi veća pristupačnost rijeci Vrbas i njenim obalama za rekreativne i turističke svrhe – navedeno je u Strategiji.

Procijenjena vrijednost tog projekta je  325.000 KM, s tim da je planirano da 80 odsto novca bude uloženo kroz budžet grada, a preostalih 20 kroz ostale izvore finansiranja.

(Srpskainfo)

RAZVOJ POSLOVNIH ZONA Od “Jelšingrada” očekuju milione i nova radna mjesta

U Poslovnu zonu Ramići je od njenog osnivanja uloženo više od 16 miliona KM i pojedini investitori su već započeli proizvodnju, a iste aspiracije Grad Banjaluka ima i za svoj idući projekat takve vrste kod “Jelšingrada”, koji bi trebao imati prve „stanare“ ove godine. Grad je u aprilu 2012, na licitaciji, kupio imovinu preduzeća Unis-Valjaonica

“Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije”

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom. Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede

UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici. Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte. U preduzeću „Rale turs“ za

Nevena Todorović na čelu Doma zdravlja Banjaluka

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, imenovana je danas za direktora ove ustanove, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada. Ona je do sada bila pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinske poslove, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci angažovana je na katedri za porodičnu medicinu. Pored ovog

MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja. Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana. “Prošle

KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta. Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske. Prema riječima predsjednika

NOVI ŠEF DELEGACIJE EU JOHANN SATTLER: Evropska unija nije potpuna bez BiH

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi. “Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane, ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje