Vijesti 18.03.2016.

Ima li dovoljno para u budžetu RS?

ČITANJE: 3 minute
Novac ilustracije
Ima li dovoljno para u budžetu, glavno je pitanje o kojem je sinoć raspravljala  vladajuća koalicija na Mrakovici. Nakon prospavane noći u javnost izlaze detalji sastanka,  a ATV nezvanično saznaje da se pričalo i o uslovima MMF-a.

Svi su navodno postali svjesni da druge opcije nema i da MMF traži likvidaciju Banke Srpske u kojoj je trenutno zarobljeno skoro sto miliona maraka državnog novca. Ovu informaciju niko od učesnika  nije htio zvanično da potvrdi, ali vlast ipak priznaje da uveliko traži nove izvore finansiranja budžetske potrošnje.

-Smatram da moramo razmišljati o svim dodatnim izvorima finansiranja koje možemo obezbjediti za budžet- rekao je Petar  Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Nezvanično, Vlada namjerava da dio sredstava za budžet namakne privatizacijom rudnika željezne rude “Ljubija”  kao i revizijom svih spornih koncesionih ugovora. Da u budžetu nema para u javnosti se još više spekuliše nakon ovosedmičnog djelimičnog neuspjeha poslednje aukcije trezorskih zapisa na berzi. Ministar finansija Zoran Tegeltija danas kratko poručuju da je budžet stabilan, ali izjave ne želi da daje. Ipak, ostali ministri u Vladi redom potvrđujiu da u njihovim resorima ima kašnjenja u isplatama. Dok MUP-u tvrde da imaju tek manja kašnjenja, grantovi javnim preduzećaima u resoru saobraćaja nisu isplaćeni ni za prošlu godinu.

-Kašnjenja postoje i prema ‘Aerodromima’ i prema ‘Željeznicama’. Prema ‘Aerodromima’ smo dogovorili na koji način zatvoriti i nadam se da ćemo to vrlo brzo uraditi tokom sljedećeg mjeseca. Jutros sam imao sastanak sa ministrom finansija gdje smo razgovarali o kašnjenju tri granta, jedan za prošlu i dva za ovu godinu prema ‘Željeznicama RS’- kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

-Još uvijek sve dobro funkcioniše. Isplaćuju se stvari koje su hitne i koje su potrebne. Određene strvari moramo da priznamo idu malo sporije, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova nikome nije ostalo dužno, ni dobavljačima ni svim ostalima- rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Dio prihoda vlast će pokušati obezbjediti i sređivanjem stanja u javnim preduzećima koja ove godine po svemu sudeći neće uplatiti u budžet ono što je planirano.Neka od najvećih gubitaša trenutno drže kadrovi DNS-a čiji lider najavljuje ozbiljne reforme.

-Važno pitanje je i rekonstrukcija i redefinaisanje javnih preduzeća. Javna preduzeća moraju biti nosioci razvoja RS, a nikako ne smiju biti teret- kazao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Većih reformi ipak neće biti u najvećem privrednom sistemu u Srpskoj jer su koalicioni partneri uglavnom zadovoljni stanjem u “Elektroprivredi”. Muče ih jedino problemi u dvije termoelektrane, ali bi to trebalo da se riješi smjenom na čelu uprave. Nezvanično, koalicioni partneri dogovorili su da bivši ministar energetike Željko Kovačević preuzme upravljanje “Elektroprivredom”. Za to će biti neophodna izmjena statuta koja će omogućiti da dosadašnji direktor Branislava Milekić dobije funkciju zamjenika direktora.

(ATV)