Politika 27.12.2015.

Imali preča posla od nacionalnih interesa i borbe protiv korupcije

ČITANJE: 7 minuta
sastanak
Žestoki politički sukob dva suprotstavljena bloka u Srpskoj, oštra retorika i podjela na “izdajnike” i “kriminalce”, obilježili su cijelu 2015. godinu.

Vladajuća koalicija predvođena SNSD-om nije štedjela riječi, napadajući opozicionare okupljene u Savezu za promjene da su izdajnici i da vode probosansku politiku, istovremeno se hvaleći da su oni ekskluzivni zaštitnici nacionalnih interesa i šaljući gotovo otvorene prijetnje da bez njih nema Republike Srpske. S druge strane, opozicionari iz SZP-a od zauzimanja fotelja na nivou BiH nisu prestajali sa optužbama na račun vlasti u RS, između ostalog, i tvrdnjama da u Srpskoj caruju kriminal i korupcija koji samo oni mogu da iskorijene, čim preuzmu kontrolu nad Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Poslije godinu dana, nema gotovo nikakvih rezultata ni sa jedne, ni sa druge strane. Borba za nacionalne interese i očuvanje RS, kojom je obilovala retorika vladajuće koalicije sa SNSD-om na čelu, na kraju se pretvorila u dil sa poslanicima koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Srpske i udovoljavanje njihovim zahtjevima, nauštrb pomoći Srbima optuženim za ratne zločine. S druge strane, borba protiv kriminala i korupcije koju je kategorično zagovarao Savez za promjene, umjesto hapšenja korumpiranih lica i kriminalaca, pretvorila se u hapšenje i procesuiranje, opet, Srba optuženih za ratne zločine.

Politički analitičari i sagovornici Pressa kažu da neispunjavanje predizbornh obećanja i jalova i isprazna retorika nisu nikakva novost na političkoj sceni RS. Oni kažu da je posebno pogubno to što se situacija u Srpskoj gotovo ni po čemu ne razlikuje od one iz 1997. godine i perioda najžešćih podjela na političkoj sceni RS.

– Prije 18 godina na sceni su bile dvije potpuno suprotstavljene retorike. S jedne strane bili su opozicionari okupljeni u koaliciju “Sloga” koju su činili tadašnja Stranka nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija i SNS tadašnje predsjednice RS Biljane Plavšić, koji su zagovarali oštru borbu protiv korupcije i kriminalaca na vlasti. S druge strane bio je vladajući “patriotski blok”, predvođen SDS-om koji je opozicionare nazivao izdajnicima i stranim plaćenicima i koji je javnost strašio tvrdnjama da će njihovim odlaskom s vlasti nestati RS. Poslije 18 godina, situacija je gotovo identična, s tim što su samo zamijenjene uloge. Tadašnji “izdajnici” danas su “patriote”, a tadašnje “patriote” danas su “izdajnici”, što najbolje pokazuje da se RS, umjesto naprijed, vratila 18 godina unatrag – kaže jedan od bivših političara koji nije želio da mu pominjemo ime, dodajući da je upravo zbog toga potpuno napustio političke vode.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Đorđe Vuković kaže da nije teško dokazati da su oba suprotstavljena srpska bloka prethodnu godinu protraćili uz mnogo larme i parola, a uz vrlo malo ili bez bilo kakvih konkretnih rezultata.

– Ako ovom pitanju prilazimo sa namjerom da to dokažemo, jednostavno treba podvući crtu i sabrati rezultate, pa osuti drvlje i kamenje i po jednima i po drugima. Međutim, naša kolektivna tragedija jeste to što su ti rezultati porazni na obje strane i što se ukorijenilo uvjerenje da jedna borba isključuje drugu, da se isticanjem jednih namjera prikrivaju druge, umjesto da se afirmiše onaj podrazumijevani stav da jedno bez drugoga ne može, da je borba protiv kriminala i korupcije istovremeno i odbrana nacionalnih interesa i obrnuto – kaže Vuković, dodajući da ovako javnost treba da se opredjeljuje za šta je i protiv čega je.

Što je najgore, nastavlja Vuković, formirao se nakaradni dualizam prema kojem su borci protiv kriminala i korupcije nacionalni izdajnici, a nosioci nacionalnog stava kriminalci i raspikuće.

– To ima samo kod Srba i to samo i Srbima može da nanosi štetu. Ispostavlja se da i vlast u RS i opozicija, koja je dio vlasti na nivou BiH, svoju politiku moraju da oslanjaju na interese bošnjačke strane, umjesto da ujednačavaju stavove, brane RS i jačaju je iznutra borbom protiv onoga što dugoročno svima nanosi štetu. Zbog takve logike i nižu se porazi na oba plana, a demagogija postaje sve ekstremnija – kaže Vuković.

U prilog njegovim tvrdnjama idu izjave predstavnika dviju najvećih i žestoko suprotstavljenih partija, koji ne mijenjaju stavove i nastavljaju istom retorikom. Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović kaže da se, pored brojnih pokušaja da se ugrozi institucija predsjednika RS i oskrnavi autoritet predsjednika i cijele Vlade RS, te uzurpiranja vremena i nipodaštavanja vrijednosti Narodne skupštine Srpske, mora konstatovati da je vladajuća koalicija uspješno privela kraju mnoge započete procese.

– Mi nismo stali na putu stabilizacije RS. U prilog tome najbolje može poslužiti ilustracija, odnosno činjenica da smo se odlučili da na najbolji mogući način organizujemo obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara. To će biti svojevrsni pečat naše borbe za očuvanje RS i naših nacionalnih interesa, a na tome će se vidjeti i pokazati pravo lice Saveza za promjene – kaže Petrović.

Kada je riječ o dometima SZP-a, nastavlja Petrović, oni apsolutno nemaju nikakve rezultate, pogotovo ne one koji su pozitivni po RS.

– Njihovo djelovanje svodi se na to da i u rješavanju problema oni traže problem. Puni su negativizma i opstrukcija, a što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, ona se svodi na recikliranje brojnih priča, dakle ne afera, nego priča. Od toga narod nije imao nikakvu korist, već samo zabavu i zamaranje – kaže Petrović.

S druge strane, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić kaže da će rezultati borbe protiv kriminala i korupcije koju vodi Savez za promjene vrlo brzo izaći na vidjelo.

– Savez za promjene ispuniće svoja obećanja i građani će se vrlo brzo u to uvjeriti. To, u stvari, i tjera predstavnike vladajuće koalicije u RS da prozirnom retorikom i pričom o borbi za očuvanje nacionalnih interesa pokušavaju da se odbrane od neizbježnog, a to je procesuiranje zbog štete koju su napravili Srpskoj i njenim građanima – kaže Stanić.

Što se tiče rezultata vladajuće koalicije u RS i njihove retorike, nastavlja Stanić, od pozitivnih rezultata nema ništa, a polako posustaju i kada je riječ o nacionalnoj retorici.

– Njihov jedini rezultat je meteorsko zaduženje, jer je dug Republike Srpske, ukorak s kriminalom i korupcijom, narastao do takvih razmjera da su se oni potpuno pogubili i ničim ne pokazuju da znaju gdje je rješenje. Iz dana u dan postaju sve svjesniji da se steže obruč oko njihovog lopovluka i da se istražni organi primiču dokazima. Oni odustaju i od priče o očuvanju nacionalnih interesa, jer narod shvata da je njihov patriotizam lažan i iz dana u dan uviđa da nacionalne interese srpskog naroda i Republike Srpske niko ne može da čuva bolje od Srpske demokratske stranke – kaže Stanić.

Igor Crnadak kaže da PDP i Savez za promjene preko realizacije ciljeva navedenih u Ekonomskoj agendi i brojnih infrastrukturnih projekata ispunjavaju svoja predizborna obećanja.

– Kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije, ministri u Savjetu ministara BiH ne mogu ni da hapse, ni da sprovode istrage. Mi stvaramo ambijent u smislu pripreme javnosti i kadrovskih i organizacionih izmjena u bezbjednosnim agencijama, tako da niko ne može reći da predstavnici Saveza za promjene nisu jasni i nedvosmisleni kada je to u pitanju. Zbog svega toga, vrlo brzo očekujem i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije. Nijedna odluka nije donesena na štetu RS, niti je u suprotnosti sa njenim nadležnostima. Svi napadi od SNSD-a u tom smislu predstavljaju obične besmislice, s ciljem da se ne priča o ekonomskoj propasti u koju su oni doveli RS i da se ne govori o rezultatima i uspjesima Saveza za promjene – kaže Crnadak.

(Press)

Oznake: Luka Petrović