Magazin 25.01.2022.

Imali su slavu i novac, a zbog loših odluka završili su na prosjačkom štapu

ČITANJE: 4 minute

Uloge, slava i bogatstvo su prolazni, a nije rijetko da nakon duge i uspješne karijere mnoge zvijezde završe na prosjačkom štapu. Zaboravljeni od obitelji i prijatelja, neki od njih svoje posljednje dane provedu u teškom siromaštvu i samoći, a rijetko se dogodi da im u pomoć priskoči netko od kolega.  Priče su različite – donosili su loše životne odluke, odbijali stalne angažmane u kazalištima ili manje unosne filmske uloge ili pak jednostavno ne mogu preživjeti zbog malene mirovine – svaka priča je tužna, a sramotno je da umjetnici doživljavaju tako tešku sudbinu.

Nedavno je u javnost dospjela vijest kako je legendarna glumica Vesna Pećanac snimljena u pučkoj kuhinji u Beogradu, piše vecernji.

“Redovita korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva. Prepoznajete li ženu na ovim fotografijama?” pisalo je uz objavu koja se proširila društvenim mrežama. Legendarna glumica poznata je po ulogama u brojnim serijama i filmovima, a uvijek je naglašavala kako jako voli svoj posao te kako ne namjerava otići u mirovinu, no u kratkom roku dogodile su joj se velike životne tragedije – ostala je bez muža i roditelja zbog čega je pala u tešku depresiju, a onda je u javnost izašla i vijest da ju je zlostavljao sin. Vesna se o tome nikada nije oglasila, a informacija nije bila potvrđena. I nije jedina koja se našla u ovakvoj situaciji.

Glumac Kristijan Ugrina u teškoj se situaciji našao jer, kako kaže, u posljednjih deset godina vraća tuđe dugove, a kada nije na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih, radi kao dostavljač hrane i snalazi se kako zna i umije.  Trajno normalizira krvni tlak, vidljivi rezultati samo za dva dana!

– To je standardna hrvatska priča kad netko hoće nekome pomoći, a taj drugi iskoristi tu dobronamjernost. Tako sam i ja završio u jednoj takvoj priči kada me žena mog profesora s Akademije, kojeg sam jako volio, pitala hoću li joj biti jamac za dva kredita. Pristao sam, a ona je u jednom trenutku prestala vraćati te kredite pa sam kao jamac naslijedio te dugove – ispričao je glumac.

Tužnu starost doživjela je i glumica Jadranka Matković, koju su Zagrepčani često susretali na ulicama glavnog grada kako luta bez cilja i traži financijsku pomoć. Glumica nije prihvatila stalni angažman u kazalištu već je odlučila da će raditi kao slobodna umjetnica, što se ispostavilo kao najveća životna pogreška. Problemi su krenuli nakon deložacije iz stana od 23. kvadrata u Zvonimirovoj ulici gdje je od 1998. godine živjela kao nezaštićeni stanar. Mirno je izašla iz stana nakon posjeta odvjetnice, a potom je sve svoje stvari našla razbacane po ulici. Nakon deložacije zbog povišenog šećera dobila je gangrenu zbog koje joj je prijetila amputacija noge. Grad joj je dodijelio stan na Prisavlju, no tamo se nije dugo zadržala zbog udaljenosti dućana i prijevoza pa je iznajmila stan u Laginjinoj, na čiji je najam trošila cijelu mirovinu, a zbog cijele situacije pala je i u depresiju. Jadranka je danas u domu umirovljenika Medvešćak i, prema intervjuu koji je dala u travnju 2021., počela se polako oporavljati.

Glumica Gizela Vuković, supruga poznatog pjevača Zvonka Bogdana, tijeskom karijere uživala je zvjezdani status. Dobitnica Zlatne arene za ulogu u filmu ”Radopolje” preminula je sama u deset kvadrata hotelske sobe. Bila je i sama bolesna, ali sve do smrti brinula se za kći i unuka koji ima autizam. Iako su joj ponudili da ode u starački dom, nije htjela ostaviti svoju obitelj na rubu egzistencije.

Financijski brodolom 2010. godine doživio je i glumac Filip Šovagović, a otkrio je kako se sve dogodilo zbog nepromišljenosti. Gomilali su se dugovi, opomene, rješenja o ovrsi, a sve se dodatno zakuhalo zbog podizanja kredita u nekoliko navrata. Dugovi su postajali sve veći, a poslova je bilo sve manje.

– Precijenio sam svoje mogućnosti, živio iznad njih. Sav u panici kako se izvući, radio sam kao glumac, redatelj, pisac, glazbenik, dramatičar, scenarist, producent… Od tih poslova i danas živim. U to sam vrijeme živio život četvero ljudi, paralelno. Malo sam spavao, neredovito jeo, što je bilo dosta opasno za živce. Jamcima, Filipu Noli i Igoru Mešinu, koji su svakog prvog u mjesecu otplaćivali moje kredite, vraćao sam ratu s petnaest dana kašnjenja – otkrio je glumac.  Nakon što se odrekao svojih užitaka poput kave i cigareta, uspio je stati na noge, a kako kaže, spasio ga je rad. I jedan je od rijetkih koji se izvukao, a svojom iskrenom pričom daje nadu mnogima.

(E.M)