Vijesti 04.12.2015.

Imami upozoravaju: Vehabizam je program muftije bihaćkog nad Krajinom

ČITANJE: 2 minute
vehabizam
Mnogo džemata u Krajini je izvan sistema Islamske zajednice, ali to ne smeta muftiji bihaćkom Hasanu efendiji Makiću, jer je vehabizam njegov program nad Krajinom, rekao je u emisiji „Mreža“ Federalne televizije Asmir efendija Fatkić, imam džamije Klokot u Bihaću.

Efendija Faktić, koji godinama upozorava na zloupotrebe četiri puta je napadnut, a jednom je pokušano ubistvo.

– Ne žele da naš džemat ostane u Islamskoj zajednici BiH. Izvan sistema je mnogo džemata kao što je Stari grad u Cazinu, u Velikoj Kladuši, nekoliko u Bihaću. Ali to muftiji ne smeta, jer je to njegov program nad Krajinom- rekao je efendija Fakić.

Adid ef. Veladžić na ovaj problem upozorava 20 godina, ali su ga sklonili iz džamije čiji je bio imam. Prvi sukob sa prvim čovjekom bihaćkog muftijstva Hasanom efendijom Makićem imao je odmah nakon rata kada je ukazivao na pojavu praktikovanja islama koja nije svojstvena muslimanima u BiH.

U Krajini u džamija se počinju pojavljivati selefije a nekoliko njih je izbacio iz džamije i tvrdi da od tada konstantno nailazi na otpor u vrhu bihaćkog muftijstva.

– Njegov projekat je bio da dovede uleme koja će da reprezentuju islam od ljudi koji su završavali kojekakve škole u Siriji I Saudijskoj Arabiji. To su sljedbenici nekakvih frakcija. Selefije se okupljaju po cijelom kantonu u privatnim medžlisima u Bihaću, Kladuši, Cazinu. Vehabizam je tajni projekat muftijin- kaže efendija Veladžić.

Mutija bihaćki potvrđuje da ima privatnih kuća u kojima se okupljaju selefije, ali kaže da to nije stvar Islamske zajednice koja „nema pravo zalazi ni u čiju privatnost“.

FTV navodi da je jedino na ovim prostorima zabilježila postojanje udruženja „Džemat“, riječ je o džematu gradske džamije Cazin, a mesdžid u centru grada u kojem se okupljaju vehabije bio je prazan I zaključan jer je bio najavljen dolazak novinarske ekipe.

Godinama je Bužim bio sjedište Bilala Bosnića, a oko Velike Kladuše hapšeni su njihovi sljedbenici.

– Moglo je tako jer im se prećutno odobravalo- ističe FTV.

Zavađeno Bihaćko muftijstvo“, kako nosi naziv priča u političkom magazinu “Mreža”, pored priloga o medžlisima, koji nisu u sastavu Islamske zajednice u BiH, govori se I o zloupotrebi novca prilikom gradnje džamije I islamskog centra u Bihaću koji su takođe doveli do podijela u Krajini.

(Agencije)