Vijesti 08.12.2018.

“IMAMO DOSTA POSLA” Planinarski dom na Šibovima otvara vrata poslije deset godina

ČITANJE: 2 minute

Planinarski dom na Šibovima, koji je zaključan više od decenije, posjetioci će napokon moći koristiti od iduće godine.

Oko vlasništva nad ovim objektom godinama su se sporili Grad Banjaluka i planinarsko društvo Kozara i za sve to vrijeme kućica na Šibovima bila je zatvorena. Pravosnažnom presudom Dom je sada i definitivno vraćen planinarima, koji su oni inače koristili od pedesetih godina prošlog vijeka.

– Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu i drugostepenu presudu i donio odluku da Dom pripada PD Kozara. Čekamo primopredaju, vjerujemo da će u narednih mjesec dana to biti završeno i da će objekat sljedeće godine biti spreman za korišćenje- rekla je član upravnog odbora PD Kozara Tamara Pantoš.

Dom je, prema njenim riječima, u jako lošem stanju, krov je potpuno propao, ali planinari ne sumnjaju da će, svojim predanim radom, vrlo brzo sve popraviti i u konačnici popularizovati ovu destinaciju.

– Imamo dosta posla, moramo krenuti od krova to nam je „bolna tačka“, a plus potrebno je urediti i sve unutra, međutim našim tempom rada vjerujem da ćemo sve brzo završiti. Dom će biti osposobljen za spavanje, za početak sa 20 mjesta, a uvešćemo i čajnu kuhinju gdje će se moći okrepiti svoji koji šetaju tim krajem. Drago nam je i što ćemo konačno moći uzvratiti posjetu drugim planinarskim društvima, kod kojih smo mi boravili u prethodnom periodu – kaže Pantoševa.

Kroz projekat Via Dinarica, namera im je da ovo postane veliki planinarski dom sa najmanje 50 mesta za spavanje, te da još više popularizuju tradicionalnu akciju „Banjalučka transverzala“, čiji je krajnji cilj upravo na Šibovima. Podsjetila je da je u blizini i kanjon Suturlije, kao i da im je cilj uređenje staze od Doma prema Manjači.

– Ovo mjesto bi trebalo da zaživi jer će šetači sada imati i krajnji cilj gdje će moći odmoriti i prespavati. Što se tiče regije, imamo već dosta najavljenih planinarskih društava koji bi nam došli jer i mi sami dosta putujemo – rekla je Tamara Pantoš.

Podsjetimo, članovi PD Kozara 2008. godine obratili su se Gradu sa zahtjevom da im pomognu pri renoviranju krov Doma, ali je Grad izgradio ovaj objekat iznova i ključeve Doma predao na upravljanje Turističkoj organizaciji grada.

Poštujemo odluku

– Presuđeno je da TOBL koji je upravljao Domom mora u potpunosti da preda objekat planinarskom društvu. Grad će ispoštovati pravosnažnu sudsku odluku i predati objekat – potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

(Srpskainfo)