Politika 23.07.2020.

“IMAMO OZBILJNE ZAMJERKE NA TEKST” Novaković Bursać: SNSD neće podržati Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

ČITANJE: 3 minute

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da SNSD neće podržati Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, na način na koji je predložen.

– Imamo ozbiljne zamjerke na tekst. Ne znam da li ćemo uspjeti amandmanski djelovati, moguće je da ćemo kao stranka izaći sa svojim prijedlogom – rekla je Bursaćeva tokom rasprave u Predstavničkom domu.

Ona se saglasila da treba poboljšati zakone gdje je dokazano da nešto ne valja, te poručila poslaniku Naše stranke Damiru Arnautu, koji je rekao da je SNSD dao saglasnost za ovakav prijedlog, da to nije tačno.

– Mi ovako nešto nećemo prihvatiti, a vi niste mjera koja može da odredi i kvalifikuje neke stvari. Možda možete u svom okruženju, ali ovdje ne – poručila je Bursaćeva nakon što je Arnaut rekao da oni koji ne podrže ovaj zakonski prijedlog koče put BiH na EU putu.

Arnaut je okarakterisao HDZ kao kočničara i u ovom i u prošlom sazivu za usvajanje ovog prijedloga zakon.

– Ovaj zakon uradila je široka grupa poslanika u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH – rekao je Arnaut, napominjući da ovaj prijedlog zakona predstavlja put BiH u EU.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH predložili su poslanici Saša Magazinović /SDP/, Damir Arnaut /Naša stranka/ i Јasmin Emrić /A-SDA/.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović zatražio je da se do drugog čitanja u tekst Prijedloga uvrste preporuke i mišljenja data od svih nadležnih institucija.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, u prvom čitanju. Predlagači su poslanici DF-a Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Prijedlogom se traži da nijedno lice koje izdržalo kaznu izrečenu od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Јugoslaviju ne može biti kandidat na izborima niti imati bilo kakvu imenovanu, izbornu ili bilo koju javnu finkciju na teritoriji BiH.

Izmjene i dopune podrazumijevaju i da lica koja su izdržala kaznu zatvora izrečenu pred sudom Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ ili Brčko distrikta zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a koju je razmatrao međunarodni sud, ne mogu biti kandidati niti imati bilo koju javnu funkciju.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva i da član Centralne izborne komisije BiH /CIK/ ne može biti lice koje je bilo na funkciji u političkoj partiji ili imalo mandat u zakonodavnim ili izvršnim tijelima vlasti u ime političke partije, nakon stupanja na snagu Izbornog zakona BiH 27. septembra 2001. godine.

Prijedlogom je sugerisana i korekcija nekoliko pravila tokom izbornog proces.

Predlagač poslanik Dženan Đonlagić kritikovao je mišljenje Usatavnopravne komisije koja nije utvrdila ustavnopravni osnov ovog prijedloga.

Obavljena je rasprava bez diskusije o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH u drugom čitanju.

Predlagač je Savjet ministara, a izmjenama i dopunama predloženo je da sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život, da predsjednik Suda BiH i glavni tužilac imaju pravo na troškove smještaja u visini propisanoj Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, a sudije i tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Diskusije nije bilo ni o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o prekršajima, u prvom čitanju.

(Srna)