Vijesti 06.05.2019.

“IMAMO SAMO GOLE ZGRADE I PARKING” Stanari na granici Rosulja i Lazareva tvrde da su izmanipulisani

ČITANJE: 3 minute

Naše naselje je kroz razne takse i druge poreze Gradu uplatilo oko četiri miliona maraka, pri tom ništa nismo dobili od infrastrukture.

Kažu to stanari novog kompleksa zgrada u Ulici Dragana Bubića, na granici naselja Rosulje i Lazarevo koji su nedavno imali sastanak sa nadležnima u Gradskoj upravi, kako bi im predočili brojne probleme koji su se nagomilali u njihovom komšiluku.

Nezadovoljstvo je kulminiralo zbog privatnog parkinga u naselju na koji su se stanari žalili čak tri godine, zbog čega su i tražili razgovor sa predstavnicima Grada, a ogorčeni su i na mnoge druge komunalne propuste.

Nemaju, kažu, dječije igralište, javni parking, glavnu saobraćajnicu kroz naselje, a da bi se dovezli do stanova svakodnevno moraju činiti prekršaje skrećući preko pune linije. Nedostaju im još trotoari, biciklističke staze, dovoljno kontejnera za sve lamele, a upozorili su i na loše čišćenje i održavanje ulica.

Imamo samo gole zgrade i privatni parking, od kojeg je neko sve vrijeme imao prihod, i to na mjestu gdje se trebala graditi ambulanta i vrtić, jadaju se građani sa kojima smo razgovarali.

Oni podsjećaju kako je naselje sagrađeno bez dovoljnog broja parking mjesta, te da je Grad dozvolio investitoru da napravi privremeni parking kao uslov za gradnju još lamela u komšiluku.

Investitor je međutim parkiranje naplaćivao, što po tada važećim gradskim odlukama nije smio, i zbog čega je inspekcija i zatvorila parking pre dva mJeseca. Ali, to je dovelo u pitanje i građevinsku dozvolu za neke lamele, jer je parking upisan kao privremeni dok se trajno ne riješi prostor parkiranja.

Predstavnici stanara kažu da su im u Gradu obećali kako će građevinska dozvola biti pozitivno riješena, kao i da će se mijenjati regulacioni plan. Rješenje za parking je nova gradska odluka po kojoj uslugu parkiranja sada mogu obavljati i privatna lica, ukoliko podnesu takav zahtjev.

– Saglasili su se da je RP loše izveden i da mnogo toga nedostaje, da je pristupna saobraćajnica protiv svih pravila ostavljena kao oskrnavljena i da se pod hitno mora raditi nova izmena plana. Takođe su nam obećali da će novom izmenom plana uvažiti sve naše zahteve i uplanirati javni parking, dečije igralište, modernu saobraćajnicu i zelenu površinu – pričaju stanari.

U ovom dijelu grada ima oko 350 stanova, ali na svu njihovu muku, pričaju stanari sada je u planu izgradnja još dve lamele, zbog čega i sumnjaju u dobre namjere nadležnih.

Time tvrde više neće biti mjesta ni za glavnu saobraćajnicu koju su im garantovali.

– Nakon svih obećanja, Gradska uprava je u proceduri odobravanja još dvije građevinske dozvole za dve zgrade. Ovim pokazuju da su bilo kakvi pregovori sa njima nemogući i da ne služe građanima – razočarano poručuje jedan od vlasnika stanova.

Načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje Slobodan Stanarević potvrdio je da će biti pokrenuta izmena regulacionog plana ovog dijela grada, kao i da će u dogovoru sa vlasnikom zemljišta i stanarima pokušati da postignu kompromis.

– Trenutni plan je rađen prije 15 godina, to je “plan za pogrešno vrijeme”, jer je napravljen po sistemu kao što su nekada rađena naselja Borik i Nova Varoš sa centralnim garažama. Međutim došlo je vrijeme kada je takav sistem građenja i planiranja nemoguć iz razloga što više vlasnik zemljišta nije Grad, ni država već privatno lice. Ali, mislim da ćemo zajedno naći rješenje, za parking i za ulice koje će zadovoljiti sve strane – uvjerava on.

(Srpskainfo)