Magazin 22.11.2016.

Imate minut za filmove koje su snimili klinci?

ČITANJE: 2 minute

“Imate minut?” je naziv šestog festivala jednominutnog filma za mlade. Festival će predstaviti 30 filmova koje su u potpunosti osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola iz Bijeljine, Bosanskog Petrovca, Dervente, Foče, Gradiške, Maglaja (Bočinje), Mostara (Blagaj), Prijedora i Živinica (Dubrave). Festival se održava 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci, s početkom u 12 časova.

Pored djece autora, festivalu će prisustvovati oko 200 učenika sa područja banjalučke opštine koji će tako dobiti priliku da pogledaju filmska ostvarenja svojih vršnjaka i čuju njihove poruke. Stručni žiri će odabrati pobjednike kojima će biti uručene simbolične nagrade.

U okviru festivala djeca će imati priliku da se druže i da učestvuju u radionici o “Ciljevima održivog razvoja do 2030. godine” koja će im pružiti priliku da daju svoj doprinos UN-ovom procesu planiranja aktivnosti radi realizacije ovih ciljeva.

Festival organizuje Nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke u partnerstvu s UNICEF-om. Tokom prethodne godine djeca su osmislila i snimila ukupno 100 filmova uz pomoć trenera iz Fondacije za kreativni razvoj, od kojih je u finale izabrano njih 30. Ovi mladi talenti dobili su priliku da u jednoj filmskoj minuti izraze svoje stavove o pitanjima koja ih se tiču, kao što su „Svijet oko nas“, „Zajedno protiv nasilja i predrasuda“, „Želimo bolje sutra!“, itd.

Uz pomoć partnera, ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini koristi metodologiju jednominutnih filmova kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanje pitanja koja ih se tiču. Ovakvi se jednominutni filmovi snimaju pod pokroviteljstvom UNICEF-a širom svijeta. Svake se godine održava i Međunarodni festival jednominutnog filma, na kojem su 2013. godine učestvovala i djeca iz BiH. Učenica iz Posušja, Ivana Šušnjar, tada je za svoj film „Moj put” nagrađena jednom od glavnih nagrada.

Projektne aktivnosti, među kojima i radionice jednominutnih filmova, sprovode se u 10 lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, s ciljem da pomogne najmanje 2 400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH u pronalaženju rješenja za društvene izazove s kojima se svakodnevno susreću.

(Srpskacafe.com)