Politika 23.10.2022.

IMENA POSLANIKA: Šest stranaka sa sjedištem u Srpskoj u Predstavničkom domu BiH

ČITANJE: 2 minute

Utvrđeni su preliminarni rezultati i za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U parlamentarne klupe ući će neka nova, ali i dosta starih lica.

Imena parlamentaraca pročitajte u nastavku.

Iz Federacije BiH u Parlamentu BiH će participirati osam stranaka, a iz RS sedam, odnosno šest plus SDA koja je zastupljena i u FBiH.

SDA će imati devet zastupnika, a to su Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović , Šemsudin Dedić i Šerif Špago iz FBiH, te Edin Ramić iz RS-a. S kompenzacijske liste ulazi Safet Kešo.

HDZ i partneri (HSS, HSP, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST) će imati svoja četiri zastupnika, a to su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić (kompenzacijska lista).

SDP će u naredne četiri godine imati pet ruku u Parlamentu BiH. To su Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić I Rejhana Dervišević.

DF će se zadovoljiti s tri zastupnika, a to su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović (kompenzacijska lista).

Narod i pravda (NiP) će prvi put u parlamentu BiH imati svoje zastupnike, ukoliko se ne računa Denisa Zvizdića koji je ranije bio u SDA, kada je na početku prošlog mandata kročio u Predstavnički dom. Ova stranka će sada imati tri mjesta, a popuniće ih Denis Zvizdić, Nihad Omerović (kompenzacijska lista) i Mia Karamehić-Abazović (kompenzacijska lista).

Naša stranka je dobila dva mandata – Sabina Ćudić i Predrag Kojović (kompenzacijska lista). Jednako će imati i NES, a to će biti Zlatko Miletić (kompenzacijska lista) i Jasmin Emrić.

U Parlamentu BiH svog predstavnika će imati i “BHI-Kasumović Fuad”, a to će biti Aida Baručija.

Što se tiče parlamentaraca koji dolaze iz Republike Srpske, SNSD će imati najviše pozicija – šest.

Njihov tim će činiti, ako ne bude promjena u sastavu, Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

SDS će imati dva parlamentarca, a to su Darko Babalj i Mladen Bosić.

PDP će takođe zauzeti dva mjesta – Branislav Borenović i Mira Pekić (kompenzacijska lista).

Prvi put zastupnika na nivou BiH će imati “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića”, a za njihove ciljeve će se zalagati Nenad Grković.

Po jednog zastupnika iz ovog će imati i Demos (Čedomir Stojanović), SDA (Edin Ramić) i Ujedinjena Srpska (Milan Petković), prenosi Klix.

(SB)