Region 22.03.2023.

IMENOVANJE: Adam Šukalo novi Vučićev savjetnik za regionalna pitanja

ČITANJE: 2 minute

Adam Šukalo imenovan je na funkciju savjetnika predsjednika Srbije za regionalna pitanja od 15. marta 2023. godine, objavljeno je u Službenom glasniku Srbije.

Adam Šukalo je diplomirani pravnik i raniji narodni poslanik iz Srpske napredne stranke (SNS), prenose beogradske agencije.

Prethodno je bio i samostalni poslanik u Skupštini Republike Srpske, u periodu od 2014. do 2018. godine.

Prema podacima sa sajta biografija.org, Adam Šukalo podržavao je grupu „Pravda za Davida“, formiranu nakon smrti studenta Davida Dragičevića. Građani okupljeni u toj grupi smatrali su da predstavnici vlasti Republike Srpske prikrivaju dokaze u vezi sa tim krivičnim delom.

Mandat u Narodnoj skupštini Srbije dobio je na izborima 2020. godine.

U septembru 2022. godine, Adam Šukalo bio je među šest osoba privedenih u Banjaluci. Kako je izveštavao N1 Sarajevo, razlog je bila – sumnja na uticaj na birače.

„Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je od strane policijskih službenika MUP RS, Uprave kriminalističke policije, obaveštena je o postojanju operativnih saznanja da postoji mogućnost uticaja na birače od strane šest lica, koji će biti ispitani na te okolnosti. Šest lica je informativno ispitano, a nakon ispitivanja lica su napustila službene prostorije MUP RS. U vezi sa vašim pitanjem da li će lica biti pozvana na razgovor u Tužilaštvo obaveštavamo vas da pomenuta lica neće biti pozvana na razgovor u Tužilaštvo“, navelo je tada Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u odgovoru redakciji N1 Sarajevo.

„Predmet“ ovog policijskog nadzora bili su, pored tada već bivšeg poslanika SNS u Skupštini Srbije – i funkcioner SNS i bivši rukometaš Vladimir Mandić, zatim Slobodan Lazović i Zlatko Selimović iz Trebinja, kao i Dejan Slijepčević iz Gacka, prenosi N1.

Ko su savjetnici predsjednika Srbije

Prema podacima sa zvaničnog sajta Predsednika Republike Srbije, savetnici predsednika Republike su: Tatjana Jović – savetnica za međunarodne odnose, Milorad Veljović – savetnik za bezbednost predsednika Srbije, Suzana Vasiljević – savetnica za medije, Verica Lazić – savetnica za socijalna i zdravstvena pitanja, Nenad Mihailović – savetnik za politička pitanja i odnose sa osobama sa invaliditetom, Dejan Savić – savetnik za kulturu, Branka Đukić – savetnica za javne politike.

Na ovaj spisak će se, objavom u Službenom glasniku „upisati“ i Adam Šukalo – savetnik predsednika za regionalna pitanja.

(SB)

Oznake: Adam Šukalo