Vijesti 21.03.2017.

Imenovanje direktorice u Kotor Varošu uz smjene u Školskom odboru

ČITANJE: 3 minute

Aktuelna direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” Kotor Varoš Slađana Šubara dobila je novi mandat, a nakon nekoliko neuspješnih sjednica Školskog odbora i nedostatka kvoruma za odlučivanje, juče je imenovana tek poslije promjene dva člana tog tijela.

Šubara je poslije te promjene imenovana glasovima svih šest prisutnih od sedam članova, koliko broji Školski odbor. Dva člana su zamijenjena rješenjem ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da im je dostavljen zahtjev za razrješenje članova Školskog odbora u ime osnivača škole jer neopravdano izostaju sa sjednica, čime se onemogućava funkcionisanje tog tijela i rad škole.

– Ministarstvo je postupilo u skladu sa zakonom i razriješilo članove Školskog odbora u ime osnivača. Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano je da članove Školskog odbora razrješava predlagač na svoju inicijativu, inicijativu drugih organa u školi ili na osnovu inspekcijskog nalaza ako se utvrdi da ne ispunjavaju obaveze. U izuzetnim slučajevima ministarstvo u ime osnivača može razriješiti pojedine članove odbora ako neopravdano izostaju sa sjednica – rekli su u ministarstvu.

Izbor direktora zakomplikovao se u posljednjoj fazi. Šubara je na prvoj sjednici Školskog odbora održanoj poslije završetka konkursne procedure dobila četiri glasa, Milenko Župljanin dva, dok Slobodanka Kalamanda nije imala nijedan glas. Saglasnost na odluku Školskog odbora ubrzo je dao ministar Malešević, poslije čega je preostao finalni korak i imenovanje Šubare za direktoricu. Na sjednici Školskog odbora 15. marta Šubara je, međutim, ostala bez većine. Tri člana Školskog odbora nisu se pojavila na sjednici, zbog čega to tijelo nije imalo propisani kvorum za izglasavanje odluke o imenovanju Šubare. Poslije toga je održano još nekoliko sjednica Školskog odbora, ali je svaki put zbog izostanka tri člana ishod bivao identičan. Tada je upućen zahtjev za razrješenje dva člana Školskog odbora, a sve je obavljeno ekspresno jer su Šubara i Malešević kadar DNS-a.

Jedan od tri člana Školskog odbora koji nisu prisustvovali na posljednjih nekoliko sjednica Milan Vasiljević kaže da se nije mogao odazvati jer je pozive za sjednice uvijek dobijao istog dana kada su one i zakazane.

– Imao sam poslovne obaveze koje nisam mogao odgađati, a sve je moglo biti drugačije da su pozive slali blagovremeno. Pozivi su stizali na adresu preduzeća u kojem radim i često se dešavalo da mi portir ujutro ne uruči poziv, odem na teren, vratim se kasno poslijepodne i prosto zakasnim na sjednicu Školskog odbora – pojašnjava Vasiljević.

Kandidat za direktora Milenko Župljanin kaže da mu nije žao što nije izabran, ali da je razočaran načinom na koji je obavljen izbor direktora i postupcima Školskog odbora, Šubare i ministarstva.

– Ne mogu da shvatim da se tako olako i ekspresno mijenjaju članovi Školskog odbora, samo da bi neko mogao biti izabran. Ovo je neviđena lakrdija, a najgore od svega je što je u tome učestvovalo i ministarstvo, koje je predstavnik svih nas u prosvjeti – rekao je Župljanin.

Župljanin je bio izbor kotorvaroškog SNSD-a, dok je treći kandidat Kalamanda, predsjednica Opštinskog odbora DNS-a.

Šubara i predsjednica Školskog odbora Mira Hrvaćanin nisu odgovarale na telefonske pozive.

Razlozi za žurbu

Milenko Župljanin navodi da se Slađani Šubara žurilo da bude ponovo imenovana na mjesto direktora kako bi preduhitrila stupanje na snagu novog zakona koji podrazumijeva da direktore imenuje Vlada RS.

– Ovo je dokaz kakvo nam je obrazovanje, u kakvom društvu živimo i kako se dovode ljudi na funkcije – kaže Župljanin.

(Glas)