Vijesti 02.03.2021.

IMENOVANJE NADZORNOG TIJELA NA ČEKANJU: Strategija za ratne zločine mrtvo slovo na papiru

ČITANJE: 2 minute

Iako usvojena prije gotovo šest mjeseci, Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina postala je mrtvo slovo na papiru jer još nije imenovano nadzorno tijelo za njeno sprovođenje.

Imenovanje nadzornog tijela već mjesecima se skida s dnevnog reda Savjeta ministara BiH i pored toga što su sve institucije predložile svoje članove, pišu “Nezavisne”.

Posljednji put imenovanje članova sa sjednice Savjeta ministara BiH skinuto je 24. februara, a neposredno pred samu sjednicu pojedina bošnjačka udruženja koja okupljaju porodice žrtava zahtijevala su da se u to nadzorno tijelo ne imenuje Milorad Kojić, predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

Prema nezvaničnim informacijama, upravo je ovaj zahtjev bošnjačkih udruženja bio razlog zbog čega su bošnjački ministri tražili skidanje te tačke sa dnevnog reda. Jedan od razloga zbog kojih Bošnjaci ne žele imenovanje Kojića je i taj što, prema njihovim riječima, on negira genocid nad Bošnjacima pa i presude međunarodnih sudova po pitanju zločina u BiH.

Inače, prema odluci o imenovanju nadzornog tijela, koja se već nekoliko puta skida sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH, za imenovanje su predloženi Željko Bogut iz Ministarstva pravde BiH, Ivan Ćosić iz Ministarstva pravde Federacije BiH, Zekerijah Mujkanović iz Pravosudne komisije Brčko distrikta, Lejla Čopelj iz Ministarstva bezbjednosti BiH, Željka Radović iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Milorad Kojić ispred Ministarstva pravde Republike Srpske, kao i članovi koji nemaju pravo glasa, a to su Minka Kreho ispred Suda BiH i Gordana Tadić ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prva Strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je krajem 2008. godine, kada je određeno da će najsloženiji predmeti biti završeni u roku od sedam godina, a preostali u roku od 15 godina, od čega na kraju nije bilo ništa.

Nakon što rok nije ispoštovan, uglavnom pod pritiskom međunarodnih institucija izrađena je Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina, i to 2018. godine, međutim dvije godine je bilo potrebno da ona na kraju bude i usvojena.

(N.S)