Vijesti 03.03.2017.

Imovina jednog zelenaša na dobošu, drugog “štitila” Poreska uprava RS

ČITANJE: 2 minute

Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbu odbjeglog i osuđenog zelenaša Danka Kajganića i njegova imovina će se naći na dobošu kako bi se namirila banjalučka porodica koju je reketirao sa saučesnicima.

Izvršenje nad imovinom Kajganića koji je vlasnik dvosobnog stana u centru Banjaluke u narednom periodu treba provesti banjalučki Osnovni sud gdje su potvrdili da je nakon odbijene žalbe predmet u redovnoj proceduri i čeka na realizaciju.

Kajganić je zbog iznude 75 000 maraka nad banjalučkom porodicom osuđen na tri godine zatvora, a u vrijeme iznude radio je kao sudski policajac. U istom postupku osuđen je i njegov kolega sa posla Vinko Knežević takođe na tri godine zatvora.

Obojica su nakon pravosnažnosti presude u junu 2014. godine pobjegli i za njima su raspisane međunarodne potjernice. Za Kneževićem je prije mjesec dana raspisana još jedna potjernica zbog organizovanog kriminala, odnosno višemilionskih pljački. Osim dvojice sudskih policajaca zbog iznude nad banjalučkom porodicom osuđeni su još Đorđe Ćulum na tri godine i Andrija Čivčić na dvije godine zatvora.

danko kajganic

Ranka S. izjavila je da od suda očekuje što hitnije izvršenje, jer je od pravosnažnosti presude prošlo gotovo tri godine.
– Sada više nema apsolutno nikakvih prepreka da se mojoj porodici vrati ono što su nam ucjenama i prijetnjama oduzeli – zaključila je Ranka S.

Pravni zastupnici banjalučke porodice su podnijeli i apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka utvrdilo kako nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv službenika Poreske uprave RS koji su dostavili pogrešne podatke o zaposlenju osuđenih zelenaša.

Najdrastičniji primjer o kojem se pisao bio je slučaj osuđenog Čivčića. Iako je bio zaposlen duži niz godina u banjalučkoj osnovnoj školi, te vlasnik lokala i redovno primao platu iz Poreske uprave RS su u dokumentu dostavljenom sudu naveli kako on nije zaposlen, čime je izbjegao vraćanje novca oštećenima.

(EuroBlic)