Vijesti 22.01.2021.

IMUNIZACIJA U SRPSKOJ: Pogledajte koje kategorije prve primaju vakcinu protiv korone

ČITANJE: 2 minute

Planom vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj, koji je izradio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, prve vakcine trebalo bi da prime korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici, prioritetno oni koji liječe pacijente inficirane virusom korona i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku virusa korona.

Nakon ovih grupa, vakcinisane bi trebalo da budu osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima, dok će narednim fazama biti obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona: prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori i drugi, navedeno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Iz Ministarstva dodaju da će vakcinacija protiv virusa korona biti dobrovoljna i besplatna.

Građani će podnositi zahtjev za vakcinaciju, a nakon vakcinacije protiv virusa korona dobiće potvrdu o vakcinaciji, piše “Srpskainfo”.

“Distribucija i čuvanje svih vakcina protiv COVID 19, u prvim isporukama, pa i onih koje se čuvaju na -80º stepeni, će se raditi tako da se iskoristi postojeći sistem (centralno skladište u Institutu za javno zdravstvo RS, distribucija preko Regionalnih centara Instituta). Кako vakcina koja se čuva na -80 stepeni Celzijusa može da bude stabilna nakon odmrzavanja pet dana (na temperaturi frižidera), biće dovoljni kapaciteti za čuvanje ovih vakcina na -80 stepeni Celzijusa samo na nivou Instituta i regionalnih centara. UNICEF, kancelarija za BiH, pruža pomoć Institutu u obezbjeđivanju novih kapaciteta za hladni lanac. Takođe, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima kapacitete za skladištenje i distribuciju vakcina koje se čuvaju na višim temperaturama”, zaključili su iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske prihvatila je na jučerašnjoj sjednici Informaciju o Planu vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj.

(N.S)