Politika 20.11.2018.

INAUGURACIJA Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu i preuzeli dužnost

ČITANJE: 2 minute

Milorad Dodik iz Republike Srpske, te Šefik Džaferović i Željko Komšić iz Federacije BiH danas su u Sarajevu inaugurisani u nove članove Predsjedništva BiH.

Dodik je izjavio da će sa druga dva člana nastojati da vrati položaj i dimenziju Predsjedništvu BiH koja mu pripada po Ustavu BiH. On je najavio da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, te da će cilj BiH biti EU i da neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost nakon što je na opštim izborima osvojio više od 370 000 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će djelovati.

– Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda – poručio je Dodik.

On je istakao da nema namjeru da spriječi bilo koga u razvojnim projektima.

– Želim saradnju koja će biti djelotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise – istakao je Dodik.

Nakon što je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat novoimenovanim članovima Predsjedništva BiH, kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, Džaferović i Komšić su izgovorili tekst zakletve koji glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Oni su tekst zakletve pročitali pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, te iz FBiH Bakir Izetbegović, dok Dragan Čović ne prisustvuje činu inauguracije.

Pošto je svaki od novoizabranih članova pojedinačno potpisao tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost , smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Današnjoj inauguraciji novog saziva članova Predsjedništva prisustvovale su zvanice iz javnog i političkog života u BiH, te diplomatskog kora.

(Srna)