Vijesti 03.07.2021.

INCIDENT U SARAJEVU: Na skup aktivista za zaštitu rijeka “upali” neistomišljenici

ČITANJE: 1 minuta

Danas je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održan skup novoosnovanog regionalnog saveza “Odbranimo r(ij)eke Balkana”, a prilikom skupa došlo je do incidenta sa neistomišljenicima.

Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Srbija) danas su se okupili u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

U trenucima skupa, kod mosta Suade i Olge, stigla je i grupa onih koji se ne slažu sa borbom protiv izgradnje mini hidroelektrana što je izazvali reakciju aktivista za zaštitu rijeka.

Tako su u jednom trenutku stajali građani s transparentima “Ko vodu brani na dobroj je strani”, “Nisam na prodaju”, “Pusti vodu da teče”, “Stop izgradnji mHE”, a nasuprot njih “Stop lažima o štetnosti izgradnje mHE”, “Jedina smo država koja zabranjuje mHE”, “Zbog laži koje ste iznijeli o mHE ja sam ostao bez posla” itd, prenio je Klix.ba.

Na svu sreću, osim pogrdnih riječi i naguravanja, nije došlo do većeg incidenta, a eskalaciju su spriječili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

“Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička”, saopštili su aktivisti iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(E.M)