Svijet 29.11.2021.

INCIDENT: Umjesto na nebu, britanski vojni avion završio u moru (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Procurila je video snimka koja pokazuje trenutak u kojem je borbeni avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva F-35B umjesto na nebu, završio u moru tokom pokušaja uzlijetanja, piše Sky News.

Riječ je o incidentu koji se dogodio 17. novembra ove godine na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth koji se u tome trenutku nalazio negdje u Mediteranu, prenosi raport.ba.

Sky News tvrdi da je, prema njihovim informacijama, video autentičan. Na samoj snimci vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nje, dok se pilot uspješno katapultirao čime je izbjegnuta tragedija.

Riječ je o prvoj nesreći na nosaču aviona Queen Elizabeth, ponosu Britanske ratne mornarice, na kojem je trenutno smješteno osam britanskih F35-ica te 10 američkih. Riječ o borbenim avionima pete generacije, najmodernijima na svijetu, a kojih je Ujedinjeno Kraljevstvo naručilo upravo za svoja dva nosača aviona klase Queen Elizabeth (zasad je naručeno 48 komada, a u planu je još 60 do 80).

F-35B jedna je od varijanta borbenog aviona F-35 Lightning, s mogućnošću uzlijetanja uz kraći zalet te vertikalnog slijetanja. Između ostalog, zamišljen je kao zamjena za britanske borbene avione Harrier. Prema službenim cijenama, jedan komad (bez obuke, naoružanja i ostalog) košta nešto više od 100 miliona dolara.

(SB)