Politika 19.09.2015.

Incko: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BIH krši Dejtonski sporazum; Dodik: Incku se pričinjava!

ČITANJE: 1 minuta
incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove 3.1. G, 3.5. A, 3. B i 6. E Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija i trebalo bi da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće – rekao je Incko novinarima u Banjaluci u pauzi konferencije “20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma – Pogledi”.

On je istakao da u rukama ima važne instrumente.

– Jedan od instrumenata koje koristim je interpretacija Dejtona, drugi su bonska ovlaštenja, a treći moji izvještaji Savjetu bezbjednosti UN-  pojasnio je Incko.

Komentarišući postupke njegovih prethodnika, Incko je rekao da su djelovali u okviru svojih nadležnosti, te da su to stvari prošlosti i da se treba okrenuti budućnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je apsolutno neistina da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove 3.1. G, 3.5. A, 3. B i 6. E Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako to navodi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.
– Valentinu Incku samo se pričinjava. Ako pogleda dobro, u tim članovima vidjeće da nema ovlašćenja za pravosuđe BiH – rekao je Dodik Srni.

Konferenciju “20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma – Pogledi” organizuju “Nezavisne novine” i grad Banjaluka, u partnerstvu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik