Politika 03.10.2015.

Incko: Srpska nije nadležna za Sud i Tužilaštvo BiH

ČITANJE: 2 minute
incko
Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko kaže da Republika Srpska ne može da organizuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer ta pitanja ne spadaju u nadležnost entiteta.

– Građani imaju pravo na slobodu govora i mogu izražavati svoje stavove o svakom pitanju. To niko ne spori. Međutim, referendum, prema definiciji iz ustavno-pravnog okvira Republike Srpske, i odluka o referendumu koja je nedavno usvojena u Narodnoj skupštini, predstavljaju više od istraživanja javnog mnjenja – rekao je Incko.

On podvlači da i Ustav RS i Zakon RS o referendumu priznaju princip prema kojem Narodna skupština može organizovati referendume samo o pitanjima koja spadaju u nadležnosti entiteta.

– Međutim, referendum o kojem pričamo odnosi se na pitanja koja se tiču zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu i sprovođenju njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske, što, prema Ustavu BiH, spada u nadležnosti na nivou BiH – rekao je Incko.

On je istakao da građani u Srpskoj treba da se upitaju zašto njihovi izabrani lideri troše vrijeme i energiju na referendum o pitanju koje je izvan njihove nadležnosti i koje podriva temelje Dejtonskog sporazuma i rizikuje dalju izolaciju za Srpsku.

Na pitanje zašto, za razliku od Srpske, do danas u dijelovima Federacije BiH nije ispunjen princip iz Sarajevskog sporazuma koji je naložio svim parlamentima da i Srbe označe kao konstitutivan narod, Incko je odgovorio da nakon donošenja amandmana na Ustav Federacije BiH, Srbi imaju ista prava kao i ostali konstitutivni narodi u celoj Federaciji.

TERORIZAM

Govoreći o terorističkim prijetnjama BiH koje se upućuju iz “Islamske države” i centara za obuku mudžahedina u BiH, Incko je rekao da je terorizam globalna prijetnja i BiH nije isključena iz toga, kao ni druge zemlje, te da BiH ima institucije koje su zadužene za prevenciju i istraživanje svih terorističkih prijetnji i adekvatno djelovanje.

(Agencije)