Politika 17.04.2019.

INCKO U BANJALUCI: Velika sramota to što još nema novog Savjeta ministara

ČITANJE: 3 minute

Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je danas u Banjaluci da je velika sramota što još nije formiran novi saziv Savjeta ministara.

“Posljedice su vidljive već sada u Savjetu Evrope, gdje BiH više nije zastupljena”, rekao je Incko novinarima u pres-holu Narodne skupštine.

On je rekao da neformiranje vlasti nije dobro, jer narod očekuje da izvršne vlasti rješavaju bitne probleme građana.

Incko je ocijenio da je Srpska veoma brzo formirala Vladu, iako je to u Republici lakše uraditi.

U vezi sa nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji se razmatraju u Narodnoj skupštini, Incko je rekao da na sastanku sa predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem nije išao u detalje.

“Nismo išli u detalje”, rekao je Incko, odgovarajući na pitanje da li je tražio povlačenje ovih zakona.

On je izrazio je nadu da će ti akti biti u skladu sa međunarodnim normama i istakao da je njegova današanja posjeta Banjaluci protokolarna.

Čubrilović: Usmjeriti se na pitanja oko kojih postoji konsenzus

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da se svi relevantni nivoi vlasti i svi lideri u Srpskoj i BiH deklerativno zalažu za evropske integracije i da bi bilo neophodno da se usmjere na pitanja oko kojih postoji konsenzus, a da manje ističu teme oko kojih ne postoji saglasnost entiteta i konstitutivnih naroda.

Na sastanku sa delegacijom OHR, Čubrilović je istakao činjenicu da je Republika Srpska, poštujući demokratsku volju građana, u skladu sa zakonom, blagovremo formirala sve organe i institucije, čime je pokazala stabilnost i opredijeljenost za poštivanje evropskih vrijednosti.

Čubrilović je razgovarao u Banjaluci sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt, Majklom Skenlanom, a sastanku je prisustvovala i zamjenik visokog predstavnika i šef Kancelarije OHR u Banjaluci, ambasadorka Mariana Berec. Predsjednik Čubrilović iskazao je dobrodošlicu i poželio uspješan mandat prvom zamjeniku visokog predstavnika i supervizoru za Brčko.

Kako je saopšteno iz parlamenta, razgovarano je i o drugim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Cvijanović: Institucije RS potpuno posvećene evropskim integracijama

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora u Banjaluci sa delegacijom OHR-a, koju je predvodio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, da su izbori u BiH održani prije više od šest mjeseci i da je krajnje vrijeme da bude formiran novi saziv Savjeta ministara, kao i legitimna vlast na svim nivoima.

Cvijanović je naglasila da su institucije Republike Srpske u potpunosti posvećene procesu evropskih integracija, te da je sprovođenje izbornih rezultata u BiH neophodan uslov za dobijanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i novoimenovani prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

(Srna, foto: N1)