Politika 30.07.2021.

Inckov oproštajni govor: Ne odlazim potpuno sretan

ČITANJE: 2 minute

Valentin Incko, još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH, kojem sutra ističe višegodišnji mandat, obratio se javnosti oproštajnom porukom, rekavši, između ostalog, da ne odlazi potpuno sretan.

“Prije nešto više od 12 godina došao sam u BiH i trebao sam zatvoriti OHR. U svom prvom govoru sam rekao da se nije rodio ko je svima ugodio. U međuvremenu sam naučio mnogo vaših izreka pa i sljedeću ‘Gdje kuća nije tijesna, čeljad nije bijesna’. Ta naša zajednička kuća se zove BiH i zaista nije tijesna. Ova divna zemlja je veća nego tri države zajdeno, Belgija, Slovenija i Luksemburg, znači ima mejsta za sve”, rekao je Incko.

On je kazao da se kuća  mora graditi na istini, a “istina se ne ravna prema nama, nego se mi ravnamo prema njoj”.

“Istina će nas oslobađati, a ona je osnova za pravednost. Želimo živjeti u normalnoj državi, građani žele živjeti u sretnim trenucima, a tako malo je potrebno da bi takvio trenuci bili trajni. Ali to je moguće”, rekao je on, a prenose Nezavisne.

Pomenuo je svoje susrete sa, kako je rekao, takozvanim “običnim” ljudima.

“Ne želim nikoga podcijeniti, ali ‘obični’ ljudi razumijevaju svijet opuštenije, srdačnije i otvorenije od nas koji imamo neke uloge i neku moć. I sada, kada na kraju svog mandata razmišljam o tome, ništa mi ne može zasjeniti te ljude, koji se nisi dali otrovati visokim politika, mržnjom ili licimijerjem”, smatra Incko.

U suštini ova zemlja, BiH, još uvijek ima izniman potencijal dobrote, kaže visoki predstavnik.

“Negdje sam čitao sljedeće: ‘Mnogo će proći, ali Bosna i Herecgovina će opstati’. BiH je nešto posbeno, Bosna sve ima, samo nema svijest o tome. BiH je imala i ima svoje heroje. BiH je moderan ali itradicinolana, parvi biser u srcu Evrope. BiH ima dušu i preživjela je nešto što nijedna država nije posljednjih decenija”, podsjetio je Incko.

Incko je otkrio da ne odlazi potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, svjestan i ograničenja kako njegovih tako i institucija koje je predstavljao, ali dodavši i da je istinski zahvalan.

Rekao je da je povratak BiH u stvari povratak sebi.

“Zato ću se i ja stalno vraćati”.

Visoki predstavnik je svoj govor završio sa riječima: “Hvala vam, dragi Bosanci i Hercegovci”.

U video prilogu možete pogledati cijeli Inckov govor.

Podsjetimo da na njegovo mjesto 1. avgusta dolazi Nijemac Kristijan Šmit.

Oznake: Valentin Incko