Vijesti 31.12.2015.

Indija dobila milijarditog pretplatnika mobilne telefonije

ČITANJE: 1 minuta
indija mobilni
Indija je u oktobru ove godine registrovala milijarditog pretplatnika mobilnog telefona, saopštio je državni telekomunikacion regulator, naglašavajući značaj svog brzorastućeg tržišta mobilne telefonije, drugog najvećeg u svijetu poslije Kine.

Pretplate u mobilnoj telefoniji ekspodirale su u Indiji u poslednjih nekoliko godina budući da je agresivno smanjenje troškova telekom provajdera oborilo cijene, što je rezultiralo najjeftinijim tarifama u svijetu, prenosi agencija Frans pres.

Broj mobilnih pretplatnika je porastao gotovo za sedam miliona u oktobru u odnosu na prethodni mesec nadmašivši jednu milijardu ljudi, i dostigavši nivo koji je Kina ostvarila 2012. godine, saopštile su juče indijske državne regulatorne vlasti.

– Vrlo smo ponosni na to. To reprezentuje jednu osposobljenost Indije, poslovnost Indije i tehničku-obrazovanost Indije- rekao je ministar za komunikacije Ravi Šankar Prasad za novine “Tajms ov Indija”.

Navedeni broj pretplatnika, međutim, ne znači da Indija ima milijardu pojedinačnih korisnika mobilnih telefona, pošto mnogi stanovnici te zemlje imaju više od jednog telefona.

U siromašnijim indijskim državama, kao što je Bihar, penetracija telefonskih priključaka na svakih sto stanovnika je manja od 54 odsto, naveo je telekom regulator.

Za mnoge ljude u Indiji mobilni telefon predstavlja jedino sredstvo za pristup internetu, budući da su smartfoni prevazišli kučne računare koji su ranije bili uobičajeno sredstvo za izlazak na mrežu, navodi francuska agencija.

(Agencije)