Svijet 24.10.2022.

INDIJSKO PORIJEKLO: Britanija prvi put u istoriji dobija premijera koji nije bijelac

ČITANJE: 1 minuta

Rishi Sunak će biti novi britanski premijer nakon što je njegova protukandidatkinja Penny Mordaunt povukla svoju kandidaturu.

Sunak je treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, nakon ostavki Truss i Johnsona. Ovaj političar indijskog porijekla biće prvi vođa Britanije koji nije bijelac.

Sunak je postao favorit za novog premijera nakon što se Boris Johnson jučer povukao. Rekao je kako se nada da će Johnson nastaviti pridonositi javnom životu “u zemlji i inozemstvu”.

Postao ministar finansija u Johnsonovoj vladi

Rishi Sunak postat će prvi hinduist na čelu Britanije, a također će s 42 godine biti najmlađi premijer u zadnjih 200 godina.

Prvi put je na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je s 39 godina postao ministar financija pod Johnsonom, upravo kad je pandemija covida-19 stigla u Britaniju.

Sunak je pohvalio Johnsona rekavši da “će mu uvijek biti zahvalan” za njegove postupke tijekom pandemije covida i rata u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova: Ovo je pozitivan potez

Reagirajući na vijest da će Rishi Sunak biti sljedeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva, ministar vanjskih poslova James Cleverly kaže za BBC da je to “vrlo pozitivan potez”.

Cleverly, koji je prvotno podržao bivšeg premijera Borisa Johnsona, kaže da je Sunak najiskusniji kandidat za vođenje zemlje te dodaje da je on “pametan i talentiran čovjek”.

Jedan od najbogatijih britanskih političara

Kralj Charles zatražit će od Sunaka, jednog od najbogatijih političara u Westminsteru, da formira novu vladu nakon odlaska Liz Truss, koja je na dužnosti bila samo 44 dana.

Sunak je multimilijunaš te bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa.

Njegova supruga Akshata Murthy kći je indijskog milijardera N. R. Narayana Murthyja, osnivača tehnološkog diva Infosys, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: Riši Sunak