INDONEZIJA: Svježe pečene slijepe miševe i iznutrice pitona prodaju kao pljeskavice

Dvije njuške obezglavljenih svinja gledaju sa police, na drugoj leži pseći torzo… Malo dalje, uredno su poređana tijela slijepih miševa u krvi koja se cijedi iz njih… Svježe su nagorjeli, kao da ih je neko bakljom spržio. Iz njihovih malenih usta vire oštri zubi poput šiljaka, a iza njih se nalaze njihova svježe ispečena krila.

Ne, ovo nije horor film. Ovako zaista izgleda kada uđete na pijacu Tomohon, koja se nalazi u Indoneziji. Za jednom od tezgi, gospodin Igol dočekuje svoje mušterije.

Polutke, glave, krvave plećke. Sve to leži na pultu obloženom pločicama ispred njega, a ista slika vidi se gdje god se okreneš, prenosi Sky News.

Do nedavno, slijepi miševi su bili glavna poslastica ovde, ali je korona virus značajno uticao na prodaju.

– Zbog korone, posao mi je propao. Sada prodam tek pet šest kila šišmiša, nekada je to bilo i po 50 kilograma – žali se gospodin Igol.

Zbog drastičnog pada prihoda morao je da se “preorijentiše na svinjetinu”. Ista je situacija na pijaci Langovan.

– Prodavanje mesa slijepog miša ide sada teško jer su ljudi uplašeni. Čuli su da korona virus od njih potiče, pa neće da kupuju – žali se vlasnica jedne tezge.

Kraj nje stoji gomilica krvavih leševa slijepog miša.

– Nekada sam prodavala između 100 i 200 kilograma dnevno, sada jedva prodam 25. Nosim ih kući, šta ću – kaže vlasnica.

Zaraza iz Vuhana ih upropastila

Otkako su počele da kruže priče da je korona virus potekao sa mokre pijace u Vuhanu, prodavci mesa divljih životinja su u agoniji. Prodaja im je značajno opala, a o egzotičnim specijalitetima gotovo da niko više ni ne pomišlja. Nisu na udaru samo slijepi miševi, već i pangolini, životinje za koje se vjeruje da su srednji domaćini – prenosioci.

I dok dalje traje istraga o tome odakle je zaista potekao korona virus i koja ga je životinja tačno prenijela na ljude, SZO upozorava da je virus sigurno zoonotskog porijekla, tačnije, da je sa životinje prešao sa čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da čak 75 odsto virusa prelazi na ljude sa čovjeka, a čak 60 odsto virusa koji su pronađeni u čovjeku su zoonotskog porijekla.

Nažalost, svijet već zna koliko ove bolesti mogu biti fatalne. SARS i ebola su samo dva virusa ubica koji su ušli u ljude preko životinje. Kuga je u 14. vijeku ubila milione ljudi, a i bjesnilo može biti smrtonosno, ukoliko se na vrijeme ne uoče simptomi.

Neki kažu da je bolesti poput korona virusa najlakše dobiti na nekoj od mokrih pijaca, mjesta gdje meso, riba, voće, povrće i divlje životinje se prodaju na tezgama. Drugi pak kažu da su mnogo veći problem trgovci divljim životinjama.

Šta god da je istina, jedno je sigurno, mokre pijace moraju drastično da mijenjaju svoje poslovanje, ukoliko ne želimo da nam se ovakva pandemija ponovo dogodi.

(telegraf.rs)

 

Radončić informisao Predsjedništvo o sječi šume na granici sa Hrvatskom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić uputio je Predsjedništvu BiH, na zahtjev Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, informaciju i sva relevantna saznanja kojima raspolaže Ministarstvo u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske. Riječ je o sječi šume koju vrši Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, u Unsko-sanskom kantonu, u blizini

“Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za respiratore

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH potvrdio je da je “Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH. To zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti okončan u toku dana, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265.131 KM duga za PDV po

TRAMP ZAPRIJETIO: Ugasićemo sve društvene mreže

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će ugasiti sve društvene mreže ukoliko platforme budu nastavile da cenzurišu objave konzervativaca. Tramp se na Tviteru oglasio nakon što je ta mreža obilježila njegov tvit i naglasila da treba provjeravati informacije koje objavljuje. Naime, ovo je prvi put da je Tviter pozvao korisnike da provjere podatke u

Srpski psihijatar osumnjičen da je trovao kolege u Beču sin poznatog pisca

Srpski psihijatar uhapšen u Austriji zbog sumnje da je otrovao kolege koktelom sedativa, sin je Dragana Velikića, nekadašnjeg ambasadora Srbije u Austriji, potvrđeno je “Blicu” u diplomatskim krugovima. Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat. Vid Velikić,

Banjaluka dobila prvu vojnu ambulantu u BiH

Prva vojna ambulanta u BiH otvorena je u srijedu u kasarni “Kozara” u Banjaluci, u prisustvu visokih zvanica s različitih nivoa. Kako je istaknuto, objekat je koštao oko pola miliona maraka, a realizovan je zahvaljujući pomoći Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Takođe, rečeno je da će ovaj objekat, koji je prethodno bio potpuno devastiran, biti

U BiH stigli respiratori kao oni koje je uvezla “Srebrena malina”

U humanitarnoj pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata u BiH nalazi se i 40 respiratora koji su iste kategorije kao oni koje je firma “Srebrena malina” uvezla iz Kine, za koje je stručnim vještačenjem utvrđeno da se ne preporučuje njihovo korištenje u jedinicama intenzivne terapije, javili su federalni mediji.  Prilikom istovaranja humanitarne

Јoš nije zaprimljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH još nije zaprimio zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, potvrdio je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. – Do ovog razgovara ne mogu reći da li je zahtjev primljen u pisarnici ili poštom. U svakom slučaju nije obrađeno i