Region 12.05.2021.

INFLAMATORNI SINDROM: Sve više djece sa najtežim posljedicama korone

ČITANJE: 2 minute

Na Institutu za majku i dijete u Beogradu u posljednje vrijeme je bilo sve više djece sa najtežim posljedicama korone, odnosno takozvanim multisistemskim inflamatornim sindromom.

Tako je devetogodišnja djevojčica dobila hemoparezu ili šlog i oduzetost lijeve strane tijela. Na sreću, djevojčica je stabilno iako se pojavilo još komplikacija sa njenim zdravljem, piše Blic.

– Zdravstveno stanje djevojčice (9), koja ima hemiparezu ili šlog kao posljedicu infekcije korona virusom je stabilno i nepromijenjeno, ali postoje još neki pridodati problemi koji se sada tretiraju i nadam se da će doći do poboljšanja njenog opšteg stanja – izjavio Vladislav Vukomanović, doktor sa Instituta za majku i dijete.

Kako kaže, situacija sa kovid pacijentima na Institutu je zabrinjavajuća u posljednje vrijeme.

– U Institutu se u posljednje dvije do tri nedjelje povećao broj bolesnika koji imaju jednu od najtežih formi bolesti koju izaziva ovaj virus, a zove se multisistemski inflamatorni sindrom. To može da ukaže na dvije stvari: da je jedan od pikova zaražavanja djece bio negdje prije šest do osam nedjelja i druga da je ipak manji broj djece sa teškom kliničkom slikom koja zahtjevaju bolničko liječenje – upozorio je Vukomanović.

Doktor je upozorio da multisistemski inflamatorni sindrom podrazumjeva zahvaćenost svih organa i dodao da je kod devetogodišnje djevojčice zahvaćen mozak, a bilo je i slučajeva da su zahvaćeni koža ili konjuktivi.

– U 50 odsto slučajeva zahvaćeno je srce, na sreću bez nekih bitnih promjena, izlječenje je bilo kompletno. Oštećenje jetre, bubrega je veoma važno. Nadam se da su ove posljedice prolazne, a prema kratkoročnom i srednjeročnom praćenju, ova djeca uglavnom potpuno ozdrave na kraju – rekao je Vukomanović.

Koliko opasan može da bude virus korone kod djece vidjeli smo početkom godine, kada je u januaru u Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dječak. Kako su tada prenijeli mediji, dječak je umro najvjerovatnije upravo od multiinflamatornog post-kovid sindroma.

Simptomi ovog sindroma su otežano disanje, visoka temperatura duže od 24 časa, konstantan bol u grudima, novonastalo stanje konfuzije, jak bol u stomaku, povraćanje i dijareja, osip na koži, crvenilo očiju, crvenilo i otok šaka i stopala, plavičaste usne ili lice i otečenost usana i jezika, podvlače ljekari.

Kako kažu stručnjaci, djeca bi trebalo da dobiju medicinsku pomoć čim dobiju neki od simptoma.

Sve ovo može ide u prilog tezi da i deca treba da se vakcinišu. Kao što je poznato, Sjedinjene Države su odobrile imunitaciju Fajzerovom vakcinom i djece od 12 godina. Prije nekoliko dana je to učinila i Kanada. Takođe, i Evropska asocijacija za lijekove (EMA) najavila je da bi vakcina protiv kovida-19 za djecu mogla da bude odobrena tokom maja.

(SB)