Vijesti 07.02.2016.

“Info dan” o EU programu “Evropa za građane”

ČITANJE: 2 minute
gradska razvojna agencija
Gradska razvojna agencija Banjaluka organizuje „Info dan“ o mogućnostima koje pruža EU program „Evropa za građane“.

„Info dan“ će biti održan u Domu omladine u petak, 12. februara, sa početkom u 11 časova.

– Program „Evropa za građane“ je finansijski instrument Evropske unije koji podržava projekte koji bi trebalo da uspostave i ojačaju dugoročnu saradnju između evropskih gradova, ali i grupa građana, obrazovnih, istraživačkih i kulturnih institucija. Provođenje aktivnosti budućih projekata, između ostalog,  trebalo bi da ojača učešće građana u razvoju EU, zatim u procesu evropskih integracija, te jačanju međusobnog razumijevanja i tolerancije među građanima EU- saopšteno je iz Gradskerazvojne agencije.

Zajedničke aktivnosti projektnih partnera mogu da doprinesu rješavanju problema u sektorima zapošljavanja, ruralnog razvoja, ekologije, energije, mobilnosti građana, te pitanja u vezi sa mladima, volonterizmom i slično.

– Cilj organizacije „Info dana“ je da se zainteresovani upoznaju sa uslovima koje moraju ispuniti da bi mogli kandidovati projekte, te koje teme i vrste aktivnosti su prihvatljive za finansiranje- dodaje se u saopštenju.

Iz Gradske razvojne agencije podsjećaju da je BiH 27. novembra 2015. godine potpisala Sporazum o učestvovanju u programu „Evropa za građane“ za period 2014–2020. godina.

Potpisivanjem navedenog sporazuma predstavnici lokalnih vlasti, udruženja građana, fondacija i obrazovnih institucija u BiH stiču pravo da učestvuju u javnim pozivima u okviru ovog programa Evropske unije. Ukupan budžet programa, za period 2014-2020. godina, iznosi 185,4 miliona evra.

Predstavnici organizacija civilnog društva, obrazovnih, kulturnih ili istraživačkih institucija iz Banjaluke koji žele na učestvuju na „Info danu“ mogu da se prijave na adresu elektronske pošte: [email protected]  ili na telefon broj: 051 394-250, najkasnije do 10. februara ove godine.

(Banjaluka.rs.ba)