Politika 12.07.2021.

Informacione tehnologije – razvojna prilika za Srpsku i Srbiju

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije Nenadom Popovićem, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Višković i Popović ocijenili su da ulaganje u industriju informacionih tehnologija predstavlja veliku razvojnu priliku i za Republiku Srpsku i za Srbiju.

Sagovornici su istakli da je u narednom periodu potrebno dodatno poticati međusobnu saradnju kod otvaranja novih naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara za razvoj Start ap preduzeća.

https://twitter.com/Vlada_Srpske/status/1414518574920749058?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1414518574920749058%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D438210

Višković je prenio Popoviću da Republika Srpska ulazi u gradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, na lokaciji u krugu kampusa banjalučkog Univerziteta, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, predsjednik Vlade Srpske najavio je da će, poučeni odličnim rezultatima Inovacionog centra u Banjaluci, novi inovacioni centar biti osnovan i u Zvorniku, kako bi potakli otvaranje Start ap preduzeća i u ovom dijelu Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Popović je prenio da je Republika Srbija spremna da Republici Srpskoj stavi na raspolaganje sve svoje postojeće resurse u oblasti informacionih tehnologija, kako bi i Srpska dodatno unaprijedila ovu izuzetno važnu granu industrije.

Govoreći o procesu imunizacije, Višković je zahvalio Popoviću na pomoći koju je Srbija pružila tokom pandemije virusa korona, ističući da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti predstojeća proizvodnja vakcine Sputnjik u Institutu za virusologiju, serume i vakcine “Torlak”, navodi se u saopštenju.