Biznis 28.03.2023.

Inhalatorne alergije – uzroci, simptomi i liječenje

ČITANJE: 1 minuta

Inhalatorne alergije su imunološki odgovor organizma na izloženost određenim stvarima koje se udišu, kao što su polen, plijesan, prašina i životinjska dlaka. Ovaj odgovor može dovesti do upale sluznice disajnih puteva i simptoma kao što su kihanje, curenje nosa, kašalj i otežano disanje.

Inhalatorne alergije mogu biti sezonske, kada je izloženost polenskim alergenima veća u određeno doba godine, ili perzistentne, kada je izloženost alergenima prisutna tokom cijele godine.

Stručno mišljenje dr Sanje Kalamande Ivanjak, specijaliste biohemije je da inhalatorne alergije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem i da se mogu manifestovati na različite načine kod različitih osoba. Stoga, važno je pristupiti svakom pacijentu individualno i provesti testove alergije kako bi se utvrdilo na što je osoba alergična.

Foto: Ilustracija

Liječenje inhalatornih alergija može uključivati izbjegavanje izloženosti alergenima, primjenu lijekova za ublažavanje simptoma, kao što su antihistaminici i kortikosteroidi, te imunoterapiju, koja se sprovodi pod nadzorom stručnjaka i može pomoći u smanjenju osjetljivosti organizma na alergene.

Uz pravilno upravljanje simptomima inhalatornih alergija, većina ljudi može živjeti normalan život i uživati u aktivnostima koje vole bez ograničenja. Važno je potražiti pomoć stručnjaka ako se simptomi pogoršaju ili ne poboljšaju nakon liječenja.

U Alfalab laboratorijama možete odraditi panele na 20 i 30 inhalatornih alergena, kao i panel 54 gdje su kombinacije inhalatornih i nutritivnih alergena, te pojedinačne alergene.

Ustupljena fotografija

(A.M.)