Vijesti 06.12.2018.

INICIJATIVA Dom omladine iskoristiti kao Centar za talentovane mlade ljude

ČITANJE: 2 minute

Želja nam je da otvorimo Centar za talentovane mlade ljude u Banjaluci, a Dom omladine ima odlične kpacitete za to. 

Poručili su članovi Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”, organizacije koja već 12 godina uspješno sprovodi razne programe za mlade. Poznati su kao udruženje koje pored lokalnih projekata, saradnju ima i sa susjednim zemljama, kao i Evropskom Unijom.

– Aktivnosti smo realizovali i u banjalučkom Domu omladine koji ima dosta dobar kapacitet i koji bi mogao da bude još bolje iskorišten. Smatramo da može predstavljati centar gdje će se mladi ljudi više okupljati. Sjećamo se perioda kada je dom omladine bio daleko sadržajniji i pokušaćemo u narednom periodu da iniciramo saradnju sa upravom tog prostora, da organizujemo i smjestimo tamo potencijalni Centar za mlade talente – najavio je izvršni direktor Instituta Ilija Trninić.

Podsjetio je da posljednje dvije godine intenzivno rade sa mladim talentima, sa osnovnim školama i nastavnicima, koje obučavaju kako da prepoznaju i dalje rade sa nadarenom djecom. Dobru saradnju imaju i sa istraživačkom stanicom “Petnica” u Srbiji koja je još u bivšoj Jugoslaviji bila poznata po radu sa talentima.

– Pokušavamo da pokrenemo program koji će se baviti našim talentima. Potrebno je dosta ljudskog i materijalnog kapaciteta da bi se to ostvarilo, u početku želimo da iniciramo program koji će se dešavati s vremena na vrijeme, a kako bi Banjaluka u nekom dosljednom periodu bila prepoznatljiva po tome da radi sa talentovanim mladim ljudima u Srpskoj i BiH – kaže Trninić.

Najavio je i da trenutno čekaju zvanično odobrenje za pokretanje  projekta “Kamp za talente”, gdje će mladi moći da unaprijede vještine i znanja u nekim nekovnecionalnim oblastima, kao što su astronomija i arheologija.

I u Gradskoj upravi saglasni su da Dom omladine kao prostor kojim direktno upravljaju nije sadržajno završen.

– Potrebno je raditi na konceptu samog prostora, koji je dosta veliki i doslovno neiskorišten – kažu nadležni u Gradu, ističući da podržavaju ideje da se on unaprijedi.

(Srpskainfo)