Region 17.01.2022.

INICIJATIVA: Dritan Abazović predlaže manjinsku vladu Crne Gore bez DF-a i DPS-a

ČITANJE: 7 minuta

Lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da koalicija Crno na bijelo nudi stvaranje manjinske vlade, što je, kako je istakao, jedno od mogućih rješenja krize vlasti.

Ponudu za podršku manjinskoj vladi uputiće 81 poslaniku, kaže Abazović, i poručuje da u njoj ne bi bilo mjesta za DPS i DF. Ako se on bude pitao, kako je rekao, u novoj vladi biće mjesta za neke ministre iz aktuelne vlade, prenosi RTCG.

On je na pres konferenciji koalicije Crno na bijelo rekao da nude model za koji smatraju da je moguće rješenje političke krize: “Mi nudimo da mi stvorimo manjinsku vladu, da je podrže svi, ponuđena će biti 81 poslaniku u parlamentu, sa željom da konsenzus bude što širi i da bude na nivou najmanje 49 poslanika”.

Ponavlja da se DPS neće vratiti na vlast, te da je cilj da se odblokira put ka Evropskoj uniji.

Abazović je saopštio i da međunarodni partneri traže stabilnost, koju bi trebalo da postignu unutrašnje snage u zemlji.

Tvrdi i da strani partneri niti stvaraju, niti ruše Vladu Crne Gore.

On je rekao i da je aktuelna Vlada uradila i neke dobre stvari, podsjećajući da je URA maksimalno podržavala izvršnu vlast i bili najjači stub na koji se vlada oslanja.

“Ako neko ima rješenje koje je održivo, tu smo da ga čujemo”, rekao je Abazović, navodeći da je njihov koncept jasan.

“Ako niko nema svoj predlog, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se nas tiče neka vlada funkcioniše do 2024. godine”, poručio je Abazović.

Ističe i da izbori ostaju kao otvorena opcija, te da se mandat vrati građanima. Ako svoje ideje ne mogu ostvariti iz vlasti, kako je rekao, nije problem ni da odu i za njih se bore iz opozicije.

Nijesu, kaže Abazović, razmišljali o premijeru manjinske vlade, jer je prvo neophodno da dobiju podršku za taj prijedlog. O svemu je obavijestio jutros i premijera Zdravka Krivokapića, navodeći da nastavljaju da imaju korektne odnose. Ne osjeća, kako je rekao, da ima neku posebnu moralnu obavezu prema bilo kome.

Volio bi, kako je rekao, da manjinsku vladu podrži i SNP, ističući kako je u prethodnom periodu najviše komunicirao sa liderom te stranke Vladimirom Jokovićem.

Govoreći o tome ko može, a ko ne u manjinsku vladu, Abazović je rekao da bi prioritet imali potpisnici Memoranduma: “Logično je da za DPS i DF ne bi bilo mjesta u manjinskoj vladi”.

“Navijam da nas podrže DPS i DF. To sam i tražio od DF-a. Bilo bi fenomenalno da nas podrže DPS i DF”, kazao je Abazović, navodeći da nije siguran da je to realno.

Kaže da nema ništa protiv Demokrata i Demosa po pitanju učešća u manjinskoj vladi: “Skup partija centra bi bilo dobro da pronađe minimalni zajednički jezik”.

Reakcije: Đukanović povezan sa inicijativom

Prava Crna Gora smatra da je nakon današnje konferencije koalicije “Crno na bijelo” jasno da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dio procesa memorandumskog rušenja aktuelne Vlade, kako bi se vratio na političku scenu, što je, kako se navodi u reagovanju, javno verifikovano današnjim stavom vicepremijera Dritana Abazovića, da mu je za formiranje takozvane manjinske vlade prihvatljiva podrška DPS-a.

“Prava Crna Gora poziva parlamentarnu većinu da ne učestvuje u zakulisnom dogovoru Dritana Abazovića i Mila Đukanovića”, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da današnja objava rušenja Vlade dolazi samo dvadesetak dana nakon izglasavanja Budžeta i projekta Evropa sad, a petnaest dana prije prvih benefita u vidu povećanja minimalne zarade na 450 eura, koji su izborili ministri i premijer koji se danas ruše.

“Na današnjoj pres konferenciji opet se čula umirujuća mantra da se “DPS ne vraća”. Đukanović se uveliko vraća koruptivnom političkom diplomatijom, zakulisnim dogovorima i trgovinom izbornom voljom. Upravo mu URA sa memorandumskim partnerima omogućava da sruši Vladu i izabere neku u kojoj neće imati ministre DPS-a, kao što nema ni sada, ali na koju će imati više nego direktan utica”, kazali su iz Prave.

Istu stvar očekuju oni iz parlamentarne većine koji su otvoreno podržali Memorandum.

“Hoćemo li dobiti stabilnost ako tu stabilnost ne podržavaju građani koji su izglasali pobjedu 30. avgusta? Kakva je to “stabilna” većina koja smrdi na kuluminaciju političke korupcije, veće od svih dosadašnjih za ovih 30 godina“, pita se u saopštenju stranka Marka Milačića.

Prava Crna Gora će, kako su naveli, biti skupa sa istinskim partnerima većine koji će u koordinaciji sa narodom biti spremni da brane izbornu pobjedu 30. avgusta.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da bi predlog o manjinskoj Vladi vicepremijera Dritana Abazovića mogao podržati samo DPS jer je njima, kako je rekao, samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje.

“Manjinska vlada? Konačno je URA predstavila koncept o kojemu se govori nedjeljama i mjesecima! Dakle, “hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nijesam siguran”! Moram priznati da je koncept toliko neobičan da za sličan nijesam čuo. Kaže se da je rješenje “autentično”? Vjerujem im – autentičnije biti ne može”, navodi se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Kako je kazao Danilović, URA je to jednoglasno podržala na Glavnom odboru a da nijesu znali u tom trenutku “ko može unutra”, “ko mora vani”, ne znaju ko bi bio premijer, ni koliku podršku imaju.

“Da sam juče umro otišao bih na onaj svijet neznaveniji za ovu genijalnost!Pa, dobro, drage naše kolege ipak je jedno jasno: vi ste za manjinsku vladu koju ćete činiti vi, a ostali da vas podrže jer ste dobri momci?”, kazao je on.

Ukazije na činjenicu da je URA za to da bez izbora preuzme makar jedno 60% izvršne vlasti.

”Čini mi se da bi to mogao podržati DPS jer je njima samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje. Srdačni DPS neće tražiti da dobije ministarska mjesta jer je njima, dakako, važno samo da se sačuva “svijetli obraz” države i evropski, kokainski, put”, navodi se u saopštenju.

On je naveo da se sad čeka stav SNP sa kojim se, po Abazovićevim riječima, najviše komuniciralo oko manjinske Vlade. On je upozorio da u u članu 2 Ustava Crne Gore piše:

“Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa Zakonom.”

“Ako se, dakle, krene u realizaciju ovog autentičnog galimatijasa, o kojemu niko ne zna ništa, ali su u neviđeno i jednoglasno za njega, Vlada je dužna da zaštiti Ustav. Ako neće Vlada onda moraju građani”, kazao je Danilović.

On smatra da je ključna poruka sa današnje dugo očekivane konferencije “Crno na bijelo” je da u novoj Vladi ima mjesta i za neke ministre iz postojo.

“Dakle, ministri u narednih par dana, treba da povedu računa o tome kako i za šta glasaju? U svakom slučaju, došli smo do toga da se pita DPS i to bez izbora – da Đukanović odluči ko je najbolji za premijera? Srećna nam pobjeda i “autentična” manjinska vlada drage kolege “fikseri” i “prefikseri”, kazao je Danilović.

(SB)