Politika 30.04.2019.

INICIJATIVA: Mirna Savić – Banjac predlaže ukidanje nagrada za Dan grada

ČITANJE: 2 minute

Mirna Savić-Banjac, odbornica u Skupštini grada Banjaluka, predložila je ukidanje nagrada za Dan grada, sve dok se nagrade ne počnu dodjeljivati kako priliči, bez veza i stranačkih uticaja, ma koja stranka da je u pitanju.

U ovoj oblasti, Mirna kaže da najveći problem predstavlja politika, odnosno prevelik uticaj političkih partija na svaku sferu života u gradu, pa tako i prilikom dodjeljivanja nagrada.

„Nagrade povodom Dana grada moraju biti isključivo plod zasluge, postignuća i uspjeha, moramo mjeriti dobrobit koju zajednica ima od zalaganja pojedinca ili organizacije, ali nikako ne možemo nagrade izjednačavati sa dnevno-političkom klimom. Ovdje ne amnestiram nijednu političku stranku, ali je u Banjaluci deceniju i više na vlasti ista politička partija-koalicija i jasno je da je njihov uticaj presudan“, kaže za Buku Mirna Savić-Banjac.

Kaže da, pored situacije kada nagradu dobijaju građani koji su politički podobni, a uradili su negativne stvari po zajednicu ili pojedince, imamo i situaciju kada ljudi sa sličnim stručnim kvalifikacijama i zaslugama budu kandidati za istu nagradu, pa se onda ta nagrada dodijeli onom ko je politički podoban.

„Dakle, dolazimo u situaciju kada kažnjavamo one koji su nagradu zaslužili i sve dok se ne stvori klima da se o ovakvim stvarima odlučuje bez uticaja politike, možda je najbezbolnije da se nagrade ne dodjeljuju. Odbornici opozicije u gradskoj skupštini su i javno spremni da podrže ovakvu ideju, to su svojim diskusijama i uradili, a za odbornike pozicije znam zvaničan stav, a to je da glasaju kao vojnici i da se neće suprotstaviti većini kojoj pripadaju. Sigurna sam da među njima ima i onih koji privatno mnogo toga ne odobravaju, ali to ovom gradu konkretno ništa ne može pomoći. Ipak je mnogo izglednije da ćemo moći vrštiti određen uticaj na samu proceduru i uslove konkursa, jer i sama gradska uprava o tome govori“, kaže ona.

Dodaje da je za ovu godinu bilo planirano da se uslovi preispitaju i poboljšaju, ali je rečeno da nisu stigli.

„Obzirom da sam član komisije, nadam se da će se to desiti za vrijeme mog mandata i da ćemo, na primjer, uvrstiti oblasti koje sada nisu zastupljene (medicina, na primjer), da ćemo ozvaničiti ono čega se komisija i ove godine držala (eliminacija kandidata koji predlažu sami sebe, ponovni prijedlog za istu nagradu itd.), da će se uvrstiti nagrada sestara Gajić o kojoj je bilo riječi itd. Ipak, na klimu u kojoj o svemu odlučuje politika nećemo moći uticati tako lako, ni brzo i preostaje nam samo da u ovoj borbi ne odustajemo“, kaže Mirna Savić Banjac.

(Buka)