Vijesti 02.02.2016.

Inicijativa: Novac od akciza na duvan usmjeriti na liječenje raka

ČITANJE: 2 minute
lijecenje raka
Novac od akciza na duvan u BiH treba usmjeriti na liječenje onkoloških pacijenata, za šta je potrebno oko osam do 8,5 odsto sredstava izdvajati od ukupnog iznosa profita na godišnjem nivou, naglasila je Azra Ikalović, predsjednica “Iskre”, Saveza žena oboljelih od raka dojke u BiH.

Kako kaže, time bi se riješila gotovo sva akutna pitanja za ovu kategoriju pacijenata.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u proteklih šest godine više od četiri milijarde KM prihoda ostvareno je od akciza na duvan i duvanske prerađevine, tačnije 4.009.100.000 KM.

Precizni podaci govore da ako bi se za onkološke potrebe usmjerilo osam do osam i po odsto sredstava od akciza na duvan, to bi bilo 36 miliona KM za FBiH i 24 miliona KM za RS, što je dovoljno za onkološke potrebe liječenja.

Tim povodom, kako je naglasila Ikalovićeva, 4. februara povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, udruženja iz RS i FBiH i predstavnici nadležnih resora održaće sastanak na tu temu u parlamentu BiH.

-Već deset godina ukazujemo na važno pitanje investiranja, odnosno izdvajanja sredstava od određenih poreza i akciza, na liječenje onkoloških pacijenata i nadamo se da ćemo najzad uspjeti da to ostvarimo- napominje Ikalovićeva.

Tvrdi da je neophodna izmjena zakona u segmentu potrebe javnih nabavki lijekova za ovu kategoriju oboljelih, primjena novih lijekova i značajno niže liste čekanja za biološku terapiju.

Snježana Rupčić iz Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Renesansa” iz Sarajeva, smatra da do sada nije postojala politička volja da se realizuje zahtjev za usmjeravanjem sredstava od akciza na duvan za oboljele od raka dojke, iako bi to imalo ogroman značaj.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prije nekoliko godina inicirano je da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za zdravstveni sistem i to od akciza na duvan i alkohol, jer je upravo njihovo konzumiranje uzrok brojnih oboljenja, za čije liječenje se izdvajaju ogromna finansijska sredstva, pa bi trebalo i da se porezi na ove proizvode vraćaju u zdravstvo.

Ovu inicijativu je usvojila i Vlada RS,  ali je neophodno da se ona realizuje na nivou BiH.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti je u stalnom porastu, a najveći broj novootkrivenih  je na području Banjaluke, dok je stopa smrtnosti od posljedica bolesti izraženija kod muškaraca.

Oni najčešće obolijevaju od karcinoma pluća, a žene od karcinoma dojke.

(NN)