Inicijativa: Novac od akciza na duvan usmjeriti na liječenje raka

lijecenje raka

Novac od akciza na duvan u BiH treba usmjeriti na liječenje onkoloških pacijenata, za šta je potrebno oko osam do 8,5 odsto sredstava izdvajati od ukupnog iznosa profita na godišnjem nivou, naglasila je Azra Ikalović, predsjednica “Iskre”, Saveza žena oboljelih od raka dojke u BiH.

Kako kaže, time bi se riješila gotovo sva akutna pitanja za ovu kategoriju pacijenata.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u proteklih šest godine više od četiri milijarde KM prihoda ostvareno je od akciza na duvan i duvanske prerađevine, tačnije 4.009.100.000 KM.

Precizni podaci govore da ako bi se za onkološke potrebe usmjerilo osam do osam i po odsto sredstava od akciza na duvan, to bi bilo 36 miliona KM za FBiH i 24 miliona KM za RS, što je dovoljno za onkološke potrebe liječenja.

Tim povodom, kako je naglasila Ikalovićeva, 4. februara povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, udruženja iz RS i FBiH i predstavnici nadležnih resora održaće sastanak na tu temu u parlamentu BiH.

-Već deset godina ukazujemo na važno pitanje investiranja, odnosno izdvajanja sredstava od određenih poreza i akciza, na liječenje onkoloških pacijenata i nadamo se da ćemo najzad uspjeti da to ostvarimo- napominje Ikalovićeva.

Tvrdi da je neophodna izmjena zakona u segmentu potrebe javnih nabavki lijekova za ovu kategoriju oboljelih, primjena novih lijekova i značajno niže liste čekanja za biološku terapiju.

Snježana Rupčić iz Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Renesansa” iz Sarajeva, smatra da do sada nije postojala politička volja da se realizuje zahtjev za usmjeravanjem sredstava od akciza na duvan za oboljele od raka dojke, iako bi to imalo ogroman značaj.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prije nekoliko godina inicirano je da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za zdravstveni sistem i to od akciza na duvan i alkohol, jer je upravo njihovo konzumiranje uzrok brojnih oboljenja, za čije liječenje se izdvajaju ogromna finansijska sredstva, pa bi trebalo i da se porezi na ove proizvode vraćaju u zdravstvo.

Ovu inicijativu je usvojila i Vlada RS,  ali je neophodno da se ona realizuje na nivou BiH.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti je u stalnom porastu, a najveći broj novootkrivenih  je na području Banjaluke, dok je stopa smrtnosti od posljedica bolesti izraženija kod muškaraca.

Oni najčešće obolijevaju od karcinoma pluća, a žene od karcinoma dojke.

(NN)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum