Inicijativa: Novac od akciza na duvan usmjeriti na liječenje raka

lijecenje raka

Novac od akciza na duvan u BiH treba usmjeriti na liječenje onkoloških pacijenata, za šta je potrebno oko osam do 8,5 odsto sredstava izdvajati od ukupnog iznosa profita na godišnjem nivou, naglasila je Azra Ikalović, predsjednica “Iskre”, Saveza žena oboljelih od raka dojke u BiH.

Kako kaže, time bi se riješila gotovo sva akutna pitanja za ovu kategoriju pacijenata.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u proteklih šest godine više od četiri milijarde KM prihoda ostvareno je od akciza na duvan i duvanske prerađevine, tačnije 4.009.100.000 KM.

Precizni podaci govore da ako bi se za onkološke potrebe usmjerilo osam do osam i po odsto sredstava od akciza na duvan, to bi bilo 36 miliona KM za FBiH i 24 miliona KM za RS, što je dovoljno za onkološke potrebe liječenja.

Tim povodom, kako je naglasila Ikalovićeva, 4. februara povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, udruženja iz RS i FBiH i predstavnici nadležnih resora održaće sastanak na tu temu u parlamentu BiH.

-Već deset godina ukazujemo na važno pitanje investiranja, odnosno izdvajanja sredstava od određenih poreza i akciza, na liječenje onkoloških pacijenata i nadamo se da ćemo najzad uspjeti da to ostvarimo- napominje Ikalovićeva.

Tvrdi da je neophodna izmjena zakona u segmentu potrebe javnih nabavki lijekova za ovu kategoriju oboljelih, primjena novih lijekova i značajno niže liste čekanja za biološku terapiju.

Snježana Rupčić iz Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Renesansa” iz Sarajeva, smatra da do sada nije postojala politička volja da se realizuje zahtjev za usmjeravanjem sredstava od akciza na duvan za oboljele od raka dojke, iako bi to imalo ogroman značaj.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prije nekoliko godina inicirano je da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za zdravstveni sistem i to od akciza na duvan i alkohol, jer je upravo njihovo konzumiranje uzrok brojnih oboljenja, za čije liječenje se izdvajaju ogromna finansijska sredstva, pa bi trebalo i da se porezi na ove proizvode vraćaju u zdravstvo.

Ovu inicijativu je usvojila i Vlada RS,  ali je neophodno da se ona realizuje na nivou BiH.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti je u stalnom porastu, a najveći broj novootkrivenih  je na području Banjaluke, dok je stopa smrtnosti od posljedica bolesti izraženija kod muškaraca.

Oni najčešće obolijevaju od karcinoma pluća, a žene od karcinoma dojke.

(NN)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za