Magazin 29.01.2019.

INICIJATIVA SREDNJOŠKOLACA Nenadanim poklonima uljepšali školski čas

ČITANJE: 2 minute

Taman kada su djeca zaboravila na Djeda Mraza i poklone, Mreža savjeta učenika banjalučke regije paketićima je obradovala nekoliko stotina mališana.

Mada su zimski praznici uveliko prošli, tradicionalna akcija „Jedan slatkiš – jedno dijete“, namijenjena najmlađima, i sada traje. U okviru ove humanitarne aktivnosti, banjalučki srednjoškolci su od raznih donacija prikupili slatkiše u vrijednosti 43.255 KM, što im je, kažu, najveći uspjeh do sada. Ukupno su pripremili čak 2.710 paketića za djecu.

Usrećili su već mališane iz socijalno-ugroženih porodica, obišli malene pacijente u bolnici, a uoči školske slave Svetog Save pravo iznenađenje priredili su đacima OŠ „Borisav Stanković“ u Lazarevu.

Paketiće je svim osnovcima od prvog do trećeg razreda podijelila Lana Knežević, članica Mreže savjeta učenika, ali i bivša učenica ove škole, kojoj je i samoj bilo drago da se ponovo vrati u staru učionicu.

– Kada sam sa direktorom i pedagogicom ušla u učionicu đaci su se stvarno obradovali. Vidjelo sa na njima koliko su uzbuđeni zbog paketića. Drago mi je, jer i ja se uvijek radujem kada su djeca srećna – govori Lana (18), sada srednjoškolka i volonterka, koja je i predložila da dio slatkiša podijele baš ovoj velikoj školi u Lazarevu.

Direktor Rade Krecelj ističe da mu je posebno drago kada se stari učenici sjećaju svoje osnovne škole, napominjući i da je ovo samo još jedan dokaz kako se dobra djela uvijek cijene.

– Savjet učenika je ranije od nas zatražio da koriste školske sportske terene, a mi smo im izašli u susret. Mada se ta akcija nije ni održala, oni su očigledno zapamtili našu dobru volju – podsjetio je Krecelj.

Mnogi roditelji đaka rekli su da ih je prijatno iznenadio ovaj humani gest, kao i njihovu djecu koja se ove zime više nisu nadala prazničnim paketićima.

Iznenađenje

Iz Mreže savjeta učenika najavili su da će 200-300 paketića ovih dana pokloniti i Udruženju porodica sa četvoro i više djece.

Predsjednik „Četiri plus“ udruženja Jovan Radovanović rekao je da su novogodišnje poklone podijelili djeci do 7. godine, te da će sada iskoristiti ovu lijepu priliku da obraduju i one malo starije đake u višečlanim familijama.

– Već smo kontaktirali naše predstavnike u okolnim mjesnim zajednicama da preuzmu paketiće i podijele ih po svojim naseljima – precizirao je Radovanović.

(Srpskainfo)