INICIJATIVA U NSRS: Nakon Srbije, i Srpska do kraja godine dobija Tijanin zakon?

Hoće li i u Srpskoj, baš kao što je to Srbija regulisala Tijaninim zakonom, ubice djece do smrti ostajati iza rešetaka, trebalo bi da bude poznato već za koju sedmicu.

Kao što je i najavio, Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske je Ministarstvu pravde RS dostavio inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece, te ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“U stalnoj smo komunikaciji sa resornim ministarstvom i nedavno smo imali jedan sastanak na tu temu. Mi i dalje imamo tu inicijativu i nadam se da ćemo to uspjeti da uradimo kao u Srbiji. Minimum koji očekujemo jeste kazna doživotnog zatvora za ubistvo djece”, rekao je juče za “Nezavisne” Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, dan nakon što je u Srbiji na snagu stupio Tijanin zakon.

Dodao je da je pooštravanje kaznene politike neophodno, a da je za ljude koji čine teška krivična djela na štetu djece kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja nešto najlogičnije.

Sa druge strane, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva pravde RS, dostavljeno im je više inicijativa za izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa između ostalog i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi sa uvođenjem kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske imenovalo je Radnu grupu za izradu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, koja će uzeti u razmatranje navedenu inicijativu, posebno uvažavajući činjenicu da je neophodno unapređenje u oblastima zaštite najosjetljiviijih kategorija stanovništva, a to su svakako djeca, trudnice, stare i nemoćne osobe”, rekla je za “Nezavisne” Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Stav resornog ministarstva u pogledu rješenja koja će se odnositi na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, a čije je usvajanje predviđeno krajem ove godine, ujedno će biti stav radne grupe koja je radila na izradi ovog zakona, a koju čine istaknutni pravni stručnjaci.

Podsjetimo, u Srbiji su usvojene i na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić”.

Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Kobne noći ubio ju je Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. Ubica je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.

(Nezavisne)

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora

ALTERNATIVA: DNS razmatra mogućnost da umjesto Aćimovića kandiduje Jokića

Dragan Jokić iz Srpca mogao bi biti novi kandidat DNS za ministra u Savjetu ministara BiH, saznaje ATV. Jokić je Crnogorac, i trebao bi biti kandidat umjesto Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, a oko čijeg se imenovanja digla prava bura. Naime, zbog kandidovanja Aćimovića za ministra od devet predsjednika regija u DNS-u, šest

Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića

Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor Benediju Đukanoviću iz Banjaluke, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, potvrđeno je Srni u ovom sudu. “Rješenjem Vrhovnog suda produžen je pritvor Benediju Đukanoviću za još jedan mjesec i prema ovom rješenju pritvor može trajati do 12.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja. Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim

Amelie Lens na narednom Sea Star festivalu!

I dalje se priča o epskom partiju za desetine hiljada techno fanova koje su na prošlom Sea Star festivalu dočekali Nina Kraviz i Sven Väth, a već se sprema novi, još veći rave u laguni Stella Maris 22. i 23. maja iduće godine! Nakon što je pokorila sve najveće svjetske festivalske pozornice i rasprodala gotovo