INICIJATIVA U NSRS: Nakon Srbije, i Srpska do kraja godine dobija Tijanin zakon?

Hoće li i u Srpskoj, baš kao što je to Srbija regulisala Tijaninim zakonom, ubice djece do smrti ostajati iza rešetaka, trebalo bi da bude poznato već za koju sedmicu.

Kao što je i najavio, Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske je Ministarstvu pravde RS dostavio inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece, te ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“U stalnoj smo komunikaciji sa resornim ministarstvom i nedavno smo imali jedan sastanak na tu temu. Mi i dalje imamo tu inicijativu i nadam se da ćemo to uspjeti da uradimo kao u Srbiji. Minimum koji očekujemo jeste kazna doživotnog zatvora za ubistvo djece”, rekao je juče za “Nezavisne” Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, dan nakon što je u Srbiji na snagu stupio Tijanin zakon.

Dodao je da je pooštravanje kaznene politike neophodno, a da je za ljude koji čine teška krivična djela na štetu djece kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja nešto najlogičnije.

Sa druge strane, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva pravde RS, dostavljeno im je više inicijativa za izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa između ostalog i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi sa uvođenjem kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske imenovalo je Radnu grupu za izradu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, koja će uzeti u razmatranje navedenu inicijativu, posebno uvažavajući činjenicu da je neophodno unapređenje u oblastima zaštite najosjetljiviijih kategorija stanovništva, a to su svakako djeca, trudnice, stare i nemoćne osobe”, rekla je za “Nezavisne” Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Stav resornog ministarstva u pogledu rješenja koja će se odnositi na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, a čije je usvajanje predviđeno krajem ove godine, ujedno će biti stav radne grupe koja je radila na izradi ovog zakona, a koju čine istaknutni pravni stručnjaci.

Podsjetimo, u Srbiji su usvojene i na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić”.

Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Kobne noći ubio ju je Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. Ubica je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.

(Nezavisne)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema