Vijesti 13.12.2020.

INICIJATIVA UDRUŽENJA “MRVICE”: Banka humanog mlijeka za spas prijevremeno rođenih beba

ČITANJE: 1 minuta

Banka humanog mlijeka, prva takva u Bosni i Hercegovini, biće formirana pri Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci. Ovo je zapravo priča o kapi majčinog mlijeka, koje prijevremeno rođenoj bebi, može da spasi život. Ideja je majki iz udruženja Mrvice.

Kada rodite dijete prije 30. nedjelje trudnoće, sa svega 700 grama, u strahu ste i neizvijesnosti. Jelena Glišić zato se bori sa drugim majkama za banku humanog mlijeka.

“Moj Viktor je rođen u 26. nedjelji trudnoće sa 770 grama. Tog 14. marta 2013. kada je on ugledao svijet, nađeš se jednostavno u jednoj rupi, agoniji, ne znaš šta te očekuje i kako će se sve to završiti”, kazala je Jelena Glišić, Udruženje Mrvice.

Mlijeko usljed tog stresa najčešće nestaje. Ili se nakon nekog vremena javi, pojavi, ali jako je teško. Majkama bi značilo da ta dragocjena tečnost postoji, da taj lijek za njihovo dijete, da ima mjesta i za njih.

Banka mlijeka je jedan veliki projekat koji su pokrenule Mrvice. Podržao ga je kabinet Predsjednika RS, a sve će realizovati UKC RS.

Prošle godine ovdje je rođeno oko 300 prijevremeno rođene djece.

“Dojenje je jedina vrsta hrane kod kojeg imamo biološki aktivne supstance, žive ćelije, koje će nam omogućiti da to dijete razvije imunitet, da bude zaštićeno od svih vrsta uzročnika, patogena”, kazao je Draško Rajin, pedijatar UKC RS.

U FBiH još ne postoji banka humanog mlijeka. Srbija ima banku od 2009. godine na Institutu za neonatologiju, odziv dojilja je tu najbitniji. U Hrvatskoj su banku humanog mlijeka osnovali u novembru 2019. godine.

Zato, za prvu banku mlijeka u Banjaluci “Pozovite 1411 za sve naše mrvice”.

(N1)