Vijesti 15.04.2016.

Inicijativa za Borik: Vlasti ignorišu presudu Vrhovnog suda RS

ČITANJE: 3 minute
borik

Građanska inicijativa za Borik je razočarana odnosom gradskih vlasti Banjaluke prema građanima Borika i velikog broja građana Banjaluke koji podržavaju GI za Borik.

“Pozivamo predstavnike gradskih vlasti na odgovoran odnos prema građanima, jer ignorisanjem ovog problema pokušavaju da umanje prava građana i GI za Borik. Prije svih, to su predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban i gradonačelnik Slobodan Gavranović”, saopšteno je iz Inicijative.

GI za Borik se, kažu, dopisom obratila g. Balabanu još 3. marta, sa zahtjevom da u što kraćem roku Skupština postupi u skladu sa Rješenjem Vrhovnog suda RS, kojim se žalba GI za Borik uvažava, poništava odluka Skupštine grada Banjaluka o neusvajanju GI za Borik i predmet vraća na ponovno razmatranje.

“Do danas nismo dobili odgovor, a GI za Borik nije uvrštena na dnevni red 45. sjednice Skupštine grada koja je održana 14. aprila. Od presude Vrhovnog suda su prošla dva i po mjeseca, a od našeg zvaničnog obraćanja g. Balabanu više od 40 dana. Smatramo da je to bilo više nego dovoljno vremena da se GI za Borik uvrsti ponovo na dnevni red Skupštine. Ukoliko su postojale prepreke da se ova tačka uvrsti na dnevni red, g. Balaban nas je o tome trebalo da blagovremeno obavijesti”, rečeno je iz GI “Borik”.

GI za Borik je 1. marta tražila od Gradske uprave da obustavi postupak izrade elaborata „Analiza i valorizacija potencijalnih lokacija sa prijedlogom najpovoljnije lokacije za izgradnju pravoslavnog hrama sa parohijskim domom u mjesnoj zajednici Borik“.

“Imajući u vidu da bi Skupština tek trebalo da ponovo odlučuje o GI za Borik, smatramo da se na ovaj način prejudicira odluka Skupštine i vrši pritisak na odbornike da ponovo odbace GI za Borik. Nažalost, gradonačelnik Gavranović je odlučio da zanemari naš zahtjev i da angažuje firmu Institut za građevinarstvo za izradu elaborata”, smatraju u Inicijativi.

Ovakav odnos „prvih ljudi“ gradskih vlasti je, kažu u Inicijativi, duboko zabrinjavajući, posebno imajući u vidu činjenicu da njihovi istupi u medijima i javnosti potvrđuju da je predizborna kampanja već započela.

“Dostavili smo zahtjev g. Balabanu da neizostavno uvrsti GI za Borik na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine grada Banjaluka, kao i da odgovori na dopis koji smo mu poslali još 3. marta. Gradonačelnika g. Gavranovića još jednom podsjećamo da ukoliko se nastavi sa izradom elaborata, to će biti još jedna okolnost na koju ćemo se žaliti Vrhovnom sudu RS ukoliko GI za Borik kojim slučajem ponovo bude odbačena od strane Skupštine grada”, poručili su predstavnici IG “Borik”.

Za sedam dana trajanja prikupljanja potpisa za peticiju koju je pokrenula Inicijativa, više od 5000 građana Banjaluke podržalo je argumente GI za Borik i zahtjev da se zaštiti od uništenja javna zelena površina i dječje igralište u naselju Borik.

GI za Borik, kažu, neće dozvoliti da se interesima građana Banjaluke manipuliše za potrebe predizborne kampanje za lokalne izbore.

(Atv)