Politika 12.12.2018.

INICIJATIVNI ODBOR U PETAK Nova stranka Nedeljka Čubrilovića zvaće se Demokratski savez

ČITANJE: 2 minute

Deset dana nakon prve sjednice, u petak, 14. decembra, biće održan drugi sastanak Inicijativnog odbora nove stranke čiji su pokretači Nedeljko Čubrilović i ostali članovi Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini RS, saznaje opcija.net.

Na skupu će, kako saznajemo, biti razmatran do sada pređeni put u pravcu formiranja budućeg političkog subjekta, što podrazumijeva i svojevrsni proces “diferencijacije” u odborima DNS-a širom RS. Inicijativni odbor će potvrditi 22. decembar kao datum kada će se održati osnivačka skupština, a nova partija zvanično početi sa radom.

Dobro obaviješteni izvori ističu da je, od prvobitnih šest prijedloga imena za novu partiju, čiji su osnivači predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i poslanici Spomenka Stevanović, Spomenko Stojanović i Milan Dakić, gotovo sigurni naziv sa najvećim šansama – Demokratski savez. Jedina dilema je da li će skraćenica biti DEMOS ili DS.

Osim usaglašavanja imena stranke, u petak će biti prihvaćen vizuelni identitet i potvrđeni osnovni ključni akti ove političke organizacije.

U dvorani u Obilićevu, 22. decembra, na osnivačkoj skupštini se očekuje oko 800 delegata iz cijele RS. Tada će biti usvojen statut i ostali osnivački akti stranke, a biće izabrano i rukovodstvo, odnosno predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, Predsjedništvo i Glavni odbor.

Osim četiri poslanika NDK u parlamentu Srpske, u novu stranku, saznaje opcija.net, ući će više od 70 odbornika DNS-a iz opština i gradova RS, kao i više od pola članova dosadašnjeg Glavnog odbora Demokratskog narodnog saveza. Takođe, novoj partiji Nedeljka Čubrilovića pristupiće oko 40 opštinskih odbora, te četiri od ukupno šest gradskih odbora DNS-a u RS – kompletni odbori iz Banjaluke, Zvornika i Bijeljine i gotovo čitav GO u Doboju.

Uz Marka Pavića, kažu upućeni izvori, ostaje gradski odbor u Prijedoru, te veći dio GO u Trebinju. Međutim, u Čubrilovićevu partiju ući će cjelokupna stranka “Snaga Hercegovine”, čije je je sjedište u Trebinju, a predsjednik Slobodan Šaraba, koja je na posljednjim izborima bila na listama DNS-a. To podrazumijeva i pristupanje dva odbornika “Snage Hercegovine” u Bijeljini, kao i jednog iz Ljubinja.

Očekuje se da u novu stranku uđu i dva načelnika opština koji nisu povezani sa razlazom u DNS-u, već dolaze iz drugih stranaka u RS.

Što se tiče zastupljenosti u republičkoj i bh. vlasti, nova partija već ima predsjednika NSRS, a dobiće, kako saznajemo, jednog ili dva ministra u Vladi RS. Na nivou BiH, imaće nekoliko zamjenika ministara u Savjetu ministara, te više rukovodilaca agencija, uprava i upravnih organizacija.

Krug zatvara realna mogućnost da Čubrilovićeva stranka bude zastupljena i u skupštinama i vladama kantona u FBiH, koji imaju opštine sa srpskom većinom, kao što su Drvar, Glamoč i Petrovac.

(opcija.net)