Vijesti 06.09.2016.

Inovacije na Laušu: Više učitelja u jednom razredu

ČITANJE: 2 minute

Učenicima četvrtih razreda Osnovne škole “Sveti Sava” od ove školske godine uveden je novi način predavanja, a radi se o razrednoj i predmetnoj nastavi, gdje će im umjesto jednog učitelja nastavu držati njih nekoliko, a koji su najbolji u tim predmetima.

To je Zakonom o osnovnom obrazovanju omogućeno još od 1998. godine u čitavoj RS, ali je od tog perioda takav način predavanja počeo da se primjenjuje samo u nekoliko banjalučkih osnovnih škola.

Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”, kaže da učitelj neće mijenjati fond časova, niti će biti potrebe za novim zapošljavanjem.

“Smatramo da će ovakav vid nastave dati bolje efekte nego dosadašnji. Učitelji će se bolje posvetiti učenicima, a sami učenici će biti bolje pripremljeni za više razrede. Sve je bazirano na drugačijoj i boljoj organizaciji izvođenja nastave”, dodao je Popržen.

Kako kaže, ovakav vid predavanja dobar je za djecu jer imaju mogućnost da se priviknu na nove načine rada da bi bili spremni za više razrede.

Lara Mihajlović, učenica četvrtog razreda, kaže da joj se novi način predavanja jako sviđa jer će od svakog predavača moći mnogo da nauči. Da će novim načinom predavanja učenicima nastava biti kvalitetnija, smatra i Aleksandra Radojko, učiteljica.

“Sviđa mi se novi način rada jer je racionalizovano naše vrijeme”, kaže Radojko, te dodaje da će rezultati ovog načina predavanja biti poznati već na kraju školske godine.

Ovu ideju podržali su i roditelji, jer smatraju da će đaci u više razrede otići spremniji.

Dražen Derajić, predsjednik Savjeta roditelja u ovoj školi, nada se da će ovakav vid predavanja zaživjeti i donijeti samo dobre rezultate.

“Većina roditelja prihvatila je ovu ideju, a djeca iz četvrtih razreda u više razrede doći će spremnija i imaće ujednačeno znanje za više razrede”, kaže Derajić za Nezavisne novine.

O ovom nastavnom procesu i njegovim efektima najbolje znaju škole koje imaju iskustva s njim. “Mi smo 1998. godine eksperimentalno krenuli sa ovim vidom nastave sa još pet škola širom RS i na tome se zadržali do danas”, objašnjava Rade Krecelj, direktor OŠ “Borisav Stanković”.

Pedagoški zavod Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, rekao je kako će se nastava u školama održavati zavisi od načina organizacije škole.

“Direktori su ti koji će ocijeniti da li je bolje da bude uvedena razredna nastava ili način predavanja kao što je uveden u OŠ ‘Sveti Sava’. Pedagoški zavod neće reći da li je bolji ovaj ili onaj način predavanja. Svako od njih vodi računa o tome, bitno je da nastava bude što kvalitetnija i da učenici dobiju što bolje znanje”, kazao je Damjanović.

(nezavisne.com)