Vijesti 21.12.2015.

Insajder hakovao američku lutriju i “osvojio” oko 16 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta
Lutrija
Jedini način da pobijedite sistem je da i sami pripadate sistemu. Takvom devizom vodio se Eddiee Tipton, bivši direktor bezbjednosti američke lutrije Multi-State Lottery Association, koji je u saveznoj državi Iowi optužen za korištenje rootkita, malicioznog softvera koji se aktivira pri restartu računara, kako bi otkrio pobjedničke brojeve unaprijed.

U SAD-u se naime, u 37 saveznih država koristi računar za generisanjeslučajnih brojeva koji se izvlače u igrama na sreću, a Tipton je shvatio da se ono baš kao i svako drugo uspješno može hakovati ako ste upućeni u rad algoritama koji to obavljaju.

Nakon što bi došao do dobitnih brojeva, Tipton je angažovao saradnike kako bi ispunili pobjednički listić i potom pokupili novac.

Državno tužilaštvo Iowe Tiptona je optužilo za 4 prevare, tokom kojih je na taj način došao do 16,5 miliona dolara, a za to djelo je već osuđen na 10 godina zatvora, ali zbog žalbe se trenutno  nalazi na uslovnoj slobodi.

U međuvremenu je potvrđeno da su savezne države Colorado, Wisconsin i Oklahoma isplatile još 8 miliona dolara dobitnicima povezanim s Tiptonom pa se istraga širi, a državno tužilatvo smatra kako postoji velika vjerovatnoća da na ta 4 otkrivena slučaja, postoji barem još 100 neotkrivenih, koji su Tiptonu i društvu omogućili ogromne količine novca.

(NN)