Vijesti 11.12.2018.

INSPEKCIJA PORUČUJE GRAĐANIMA: Klaonički otpad na deponije, a ne u potoke

ČITANJE: 2 minute

Zbog sezone svinjokolja, gradska inspekcija pojačale je ovih dana inspekcijski nadzor na širem području grada kako bi spriječila nelegalno odlaganje klaoničkog otpada, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Načelnik Odjeljenja za inskecijske poslove Janko Kecman, ističe da je cilj ove akcije da se klaonički otpad, koji predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje, zbrine na adekvatan način kako ne bi predstavljao opasnost po ljude i prirodu. On upozorava da se sav klaonički otpad mora zbrinuti na regionalnoj deponiji „Depot“ u Ramićima, te da se ni u kojem slučaju ne smije zatrpavati ili odlagati u vodotokovima, što je bio čest slučaj u godinama iza nas.

– Zbog velikog broja naših sugrađana koji ovih dana pripremaju i obrađuju meso za zimu, tokom decembra i januara ćemo sprovoditi široku akciju prevencije, u kojoj će učestvovati Ekološka, Vodna, Veterinarska i Tržišna inspekcija, s obzirom na to da već imamo veliki broj pritužbi građana da dio klaoničkog otpada završava u vodotokovima. Pored toga, uočeno je i zatrpavanje tog otpada na nepristupačnim terenima što kasnije životinje i ptice raznose, a što, jasno, predstavlja potencijalni izvor zaraze. Naši inspektori će na terenu obići sve potencijalne lokacije odlaganja ovog otpada i izricati kazne svima koji se ne budu pridržavali pravila kada je u pitanju odlaganjee klaoničkog otpada – rekao je Kecman.

On je dodao da registrovane klaonice moraju imati ugovore o zbrinjavanju animalnog otpada kako bi se znalo gdje animalni otpad završava. Ipak, Kecman ističe da je poseban problem to što se mnogi građani bave obradom i pripremom mesa bez ikakvih dozvola.

– Na ovaj problem ćemo obratiti posebnu pažnju i zbog toga ćemo u akciju uključiti i Tržišnu inspekciju koja će kontrolisati imaju li brojni takvi „subjekti“ dozvolu za rad. Takođe, ovim putem još jednom apelujemo na sve građane da, pored adekvatnog zbrinjavanja klaoničkog otpada, obavezno kontrolišu i higijensku ispravnosti mesa u ovlaštenim ustanovama – zaključio je Kecman.